29 september 2009

Lars Wiggman startar Mars Music

Det nya svenska förlaget Mars Music AB innebär att Lars Wiggman – en av den svenska musikförlagsbranschens ikoner – är tillbaka i ett sammanhang han funnits i sedan tidigt 1970-tal. Detta efter ett 2009 som inneburit ett av de mer turbulenta och kontroversiella i Wiggmans långa karriär.

Mars Music AB är namnet på det nya musikförlag som Wiggman nu startar tillsammans med NotPoolen AB. Mars Music kommer enligt ett pressmeddelande att "huvudsakligen förvärva förlagsrättigheter och sprida verken i bolagets kataloger på bred front business-to-business i Norden och hela världen."

NotPoolen och dotterbolaget Notfabriken Music Publishing är marknadsledande i Norden när det gäller produktion, marknadsföring och distribution av noter i alla format. NotPoolen AB bildades år 2000 som en nätbutik för digital försäljning av noter av Urban Dahlberg och Bengt Jaller (en av huvudaktörerna i klädbutikkedjan MQ). Efter att NotPoolen tillsammans med Ingemar Hahne och Peter Lindkvist förvärvat Warner Chappell Scandinavias notverksamhet bildades Notfabriken Music Publishing år 2002.

Lars Wiggman är välbekant i den svenska förlagsbranschen efter först 32 år hos Air Chrysalis Scandinavia (tidigare Air Music) och därefter nästan sex år som VD för Bonnier Music Publishing.
I våras försvann Wiggman under kontroversiella omständigheter från Bonnier Music Publishing. Wiggman fick gå från det förlag han byggt upp efter att det köpts av en tysk grupp med Termidor Musikverlag Verwaltungs GmbH som huvudägare. Senare har förlagets verksamhet krympts drastiskt.
Lars Wiggman summerar ett halvår senare händelsen:
– Det var trist och turbulent men ett fullständigt logiskt händelseförlopp när en vd och minoritetsägare kommer i konflikt med huvudägarna.

Om nystarten med Mars Music säger Wiggman:
– Detta är en verklig utmaning men samtidigt en naturlig omstart för mig, inom en spännande bransch med människor som jag i åratal har känt och respekterat för deras yrkesmässiga och personliga kvaliteter.

– Bildandet av Mars Music är en naturlig och mycket spännande utveckling för NotPoolen/Notfabriken, kommenterar Urban Dahlberg på NotPoolen.
– Jag kan inte tänka mig en bättre kompanjon för detta ändamål än Lars Wiggman, som jag haft glädjen att jobba med i olika sammanhang sedan tidigt åttiotal, och dessutom kan räkna som en av mina bästa vänner.

Lars Nylin