14 juli 2009

Manifestation för svenska kulturhuset i Paris

Det svenska kulturhuset i Paris, en del av Svenska Institutet, hotas av nedläggning. Det protesterade ett antal svenska kulturpersonligheter mot vid en fest/manifestation på Mosebacke i Stockholm på tisdagskvällen.

Kulturhuset i Paris har i fyra decennier varit ansiktet mot Frankrike för forskning, design men även musik. Åtskilliga svenska jazz , konst och folkmusiker – men även pop-diton – har fått sin första uppmärksamhet i Frankrike efter framträdanden på Kulturhuset.

När Kulturhuset, inklusive populära Le café suédois, nu är nedläggningshotat; som en del av en besparingsplan: har många svenska kulturpersonligheter reagerat. En Facebookgrupp mot nedläggningen startad av professor Sven Sandberg har redan 6000 medlemmar. I tisdags kväll tog sig den negativa reaktionen även uttryck i en fest på Mosebacke Etablissemang i Stockholm – lämpligt nog på den franska nationaldagen – som antog formen av en manifestation.

Bland de medvarkande fanns chansonsångerskan Maya de Vesque – även sångerska i gruppen Chesty Morgan – jazz- och bluessångaren Claes Jansson, pianisten Peter Nordahl och operasångaren Raymond Björling.

Planer finns nu på att arbetet med att skapa ännu större opinion i ämnet ska fortsätta med bl.a en gala i september.

Lars Nylin