26 juni 2009

Michael Jackson död

Michael Jackson avled på torsdagskvällen svensk tid. Jackson, 50 år vid sin bortgång, drabbades enligt rapporterna av en hjärtattack vid lunchtid lokal tid. När läkare anlände till Jacksons hyrda bostad i Bel-Air var han i koma, han fördes till närbelägna UCLA Medical Center, men stod inte att rädda.
Michael Jacksons hälsa har under senare år ofta överskuggat hans status som en av de största musikikonerna i historien. Så sent som förra året publicerades bilder av Jackson i rullstol. Ändå kom dödsbeskedet på torsdagen som en chock för de flesta.

Jackson skulle den 13:e juli ha inlett en mäktig serie av framträdanden på O2 Arena i London, totalt ett 50-tal t.o.m våren 2010. Visserligen sköts de fyra första konserterna nyligen upp, vilket spädde på ryktena om hans dåliga hälsa. Men maratonåtagandet har ändå oftare setts som en mäktig återkomst till popscenen än en desparat åtgärd av en skuldsatt legend – Michael Jackson hade miljardskulder vid sin bortgång. Källor nära Jackson berättade att han inför Londonkonserterna repeterade upp till sex timmar om dagen fyra dagar i veckan.

Michael Joseph Jackson föddes i Gary i delstaden Indiana 29 augusti 1958. Redan som barn blev han en världsstjärna som en del av syskonbandet Jackson Five. 1972 kom solodebuten. Med albumen Off The Wall (1979) och Thriller (1982) blev han en av världens största artister. Thriller, hans sjätte album, är en av historiens bäst säljande album. Albumet har sålt – beroende på källa – mellan 75 och 100 miljoner exemplar.
Jackson hade inte turnerat sedan 1997 och inte släppt ett nytt album sedan 2001. I långa perioder sågs han som en kontroversiell föredetting, en udda särling som uppmärksammades för allt annat än sina många fantastiska låtar. Men han fortsatte hela tiden att leva som en megastjärna. Möjligen blev den inställningen till sist hans död.

Jackson lämnar efter sig tre barn: Michael Joseph Jackson Jr, Paris Michael Katherine Jackson och Prince "Blanket" Michael Jackson II.

Lars Nylin