25 mars 2009

SpiralFrog stänger ned

I torsdags lade New York-baserade SpiralFrog i all tysthet ned sin verksamhet och stängde ner sin hemsida. Enligt CNET har företaget slut på kapital och man har inte lyckats få investerare att putta in mer pengar.

SpiralFrog lanserades år 2006 med en affärsmodell som till viss del liknar Spotifys gratisversion, d.v.s. att tillhandahålla kostnadsfri musik mot att användarna får lyssna på reklam. SpiralFrog byggde dock på nedladdning av musiken, som också hade starka DRM-skydd för att kontrollera kopiering och användning.

Resan har varit kantad med strul och interna konflikter, och företaget har haft svårigheter att licensiera de stora katalogerna. Tjänsten lyckades dock för något år sedan bli den tredje största digitala musiktjänsten i USA efter iTunes och Amazon MP3.

Kunder som har laddat ned musik från tjänsten kommer enligt ett uttalande att kunna använda musiken i 60 dagar innan DRM-skyddet slår till och låtarna blir oanvändbara eftersom de nycklar som behövs för att kunna spela upp musiken inte längre kommer att finnas tillgängliga från SpiralFrogs servrar.
Daniel Johansson

Länk:
Läs mer