20 september 2021

Ganneviksstipendiet 2021 till Goran Kajfeš

Jazzmusikern Goran Kajfeš är en av mottagarna av årets Ganneviksstipendium på 500 000 kronor.

”De sex Ganneviksstipendiaterna 2021 utforskar inom sina konstarter livet och vad det är att vara människa med en värme och nyfikenhet som smittar av sig” skriver de ansvariga i ett pressmeddelande.

Ganneviksstipendiet består av 500 000 kronor vardera och en statyett. Statyetten är skapad av formgivaren Samir Alj Fält. Stipendiet instiftades för nio år sedan tack vare att affärsmannen och konstälskaren Per Gannevik i sitt testamente lyfte fram Konstnärsnämnden och testamenterade en stor summa ämnad som stöd till svenska konstnärer.

– En röd tråd bland årets Ganneviksstipendiater är deras nyfikenhet inför livet och människan. På sina respektive vis utforskar och gestaltar de sina universum och bjuder sedan in oss att upptäcka världen med dem. Det är en upptäckarglädje som känns mer välbehövlig än någonsin, efter den tid som har varit. Vi hoppas på att dessa stipendier ger konstnärerna ännu större möjlighet att ta med fler på den upptäcktsresan, säger Ellen Wettmark, styrelsens ordförande.

Motiveringen för Goran Kajfeš är:

”Med jazzens allra finaste nyfikenhet som utgångspunkt skapar Goran sin lika tidlösa som samtida musikaliska värld. Med influenser från vitt skilda platser och sammanhang som vid första anblick inte tycks kunna höra samman, hittar han ett självklart samspel med trumpeten, kompositionerna och medmusikerna. På sin väg inspirerar han oss andra att våga oss ut på nya, okända, musikaliska resor.”

Övriga mottagare 2021 är Niki Tsappos, Ingela Olsson, Christine Ödlund, Roy Andersson och MYCKET.

Lars Nylin

Foto Matilda Rahm