10 september 2020

Jan Duda årets Yngve Åkerbergstipendiat

Kontrabasisten Jan Dudas blir årets Yngve Åkerbergstipendiet som tillkom på initiativ av Musikerförbundet.

Jan Dudas får priset för långvariga fackliga arbete. Juryns motivering lyder:

”Jan Duda har med sitt långvariga fackliga arbete visat på betydelsen av att enskilda anställda vågar och orkar ta ansvar för sin och sina kollegors rättigheter, både arbetsrättsliga och upphovsrättsliga. Genom att likt Yngve Åkerberg kombinera klassisk musiken med jazz blir Jan Duda dessutom ytterligare ett exempel på att musiken är gränslös.”

Duda är medlem i Symf och är sedan 30 år alternerande stämledare för basstämman i Norrköpings Symfoniorkester. Han har även varit fackligt aktiv i 15 år varav de senaste tio som avdelningsordförande. Duda berättar i ett pressmeddelande att han ”hörde Yngve och Monica Z på en av de sista konserterna de gjorde i Norrköping. Minns Yngve som hade problem med att handen krampade, Monica var sliten. Lite folk och smådeppigt men fint minne som etsat sig fast.”

Yngve Åkerbergs Minnesfond gynnar facklig och musikalisk utveckling. Minnesfondens syfte är att genom stipendieutdelning stimulera musikalisk, upphovsrättslig och facklig utveckling i musikern och upphovsrättsförkämpen Yngve Åkerbergs anda.

Lars Nylin