23 augusti 2016

DIGITALT KB möjliggör uppladdning

Kungliga biblioteket släppte nyligen en plattform som gör det möjligt för producenter att ladda upp s.k. pliktexemplar digitalt. Jan Olofsson, musikhandläggare på KB, berättar hur det går till.

Sedan den 1 juli 2012 finns det lagstiftning om s.k. ”pliktleverans av elektroniskt material”, d.v.s. sådant som publiceras endast i digitala medier skall också sparas, på samma sätt som fysiskt publicerat material. Det gäller material som publicerats efter den 31 december 2014, och Kungliga biblioteket i Stockholm är ansvariga.

Nu har KB släppt en uppladdningsplattform som ska göra det lättare för producenter av musik att skicka in sitt material. Jan Olofsson på KB har varit djupt involverad i den nya plattformen, som finns på https://e-plikt.kb.se, och han säger till MI:
– Tanken är att mindre leverantörer/artister som vi inte får in på annat sätt kan ladda upp musik och metadata här. Möjligheten finns också för leverantören att lägga in en Spotify-länk som gör att många uppgifter blir ”förifyllda”, vilket förhoppningsvis kommer underlätta en hel del.
Varför ska man göra det här?
– Dels för att lagen säger att all musik som är yrkesmässigt framställd ska skickas in till Kungliga biblioteket, och det gäller även musik som enbart framställs och publiceras digitalt, och dels för att det är väldigt viktigt att bevara allting som publiceras. En växande del av det svenska kulturarvet släpps idag endast digitalt, och det vore otroligt tråkigt om framtidens forskare och samhälle inte skulle ha möjlighet att ta del av allt som publiceras idag.

Hur gör man för att ladda upp musik?

– Om du släppt musik på CD eller LP vill vi i första hand få musiken på detta sätt. Då behövs inga filer. Men om musiken endast publiceras digitalt, kan man säga att vårt webbuppladdningsformulär är en ”2-stegsraket”. Först registrerar du dig. Invänta svar från oss, kan ta någon dag, och när du fått ok kan du börja skicka filer och fylla i metadata i formuläret.

Jan Olofsson är musikhandläggare vid Film, musik och spel-enheten på KB. Som sådan försöker han hålla sig ständigt ajour med vilken musik som släpps i Sverige, både digitalt och fysiskt:

– Jag samlar in svenska skivor, och lägger in poster för dem i vår databas så det går att söka på artist, låtskrivare o.s.v. Det innebär en hel del detektivarbete på nätet och kontakter med artister och skivbolag. En stor del av mitt arbete rör den digitala musiken, som fortfarande är ett ganska nytt medium på KB. Musikformuläret är fortfarande nytt och kommer så småningom att utvecklas ytterligare.

Men information om e-plikten finns på www.kb.se/plikt/eplikt/, och vill du registrera dig för att kunna ladda upp musik gör det du på https://e-plikt.kb.se/.

Daniel Johansson