20 juli 2016

LIVE Appelgren Friedner i samarbete med Nattskiftet

Appelgren Friedner lägger till volontärer från trygghetsorganisationen Nattskiftet på riders till arrangörer för att bekämpa våld och sexuella övergrepp på festivaler och konserter. Syftet är att öka tryggheten för artisternas fans.

Den ideella organisationen Nattskiftet startade 2014 för att, med deras egna ord, ”ta tillbaka natten”. En del av verksamheten är att erbjuda ”nattkompisar” för de som känner sig rädda när de ska gå hem från krogen samt på festivaler, konserter och andra evenemang. Nattskiftet har sedan starten arbetat gränsöverskridande med näringsliv, kommuner, organisationer och privatpersoner och i år satsar projektet på att bilda allianser med fler aktörer inom musikbranschen.

Samarbetet med bokningsbolaget Appelgren Friedner innebär att trygghetspersonal från Nattskiftet läggs till på alla riders (listan med artistens önskemål inför en bokad spelning) från bolagets artister. Minst två Nattsiftet-volontärer kommer att önskas för att närvara kring scenen strax innan, under och efter artistens spelning. Transport, logi och måltider för volontärerna önskas också.

– Vår drivkraft är att stärka jämställdhet, jämlikhet och social hållbarhet inom musikbranschen. En nyckel till detta är trygghet för artisternas fans – alla ska kunna ha en bra konsertupplevelse. Vi som bokningsbolag tar därför nu vårt ansvar genom att införa en konkret trygghetsstruktur inom vår verksamhet, säger Lisa Appelgren, grundare och agent, Appelgren Friedner.

– Om mina fans i publiken inte känner sig trygga är jag inte direkt sugen på att spela. Många artister känner så. En rider med trygghetspersonal som punkt är ett tydligt önskemål att vi artister vill att arrangörer tar ett större ansvar för besökarna. Det är ju för besökarna som festivaler finns till, säger Silvana Imam, som bokas via Appelgren Friedner och är Nattskiftet-ambassadör.

Christel Valsinger

Fr. v. Uno Friedner/A+F, Lisa Appelgren/A+F, Lisen Andréasson Florman/Nattskiftet, Emilia Wahlström/Nattskiftet.