3 januari 2013

SVERIGETOPPLISTAN v 1 Olles sena julklapp

Olle Ljungström smög sig uppenbarligen till den stora publikens hjärta under säsongens Så mycket bättre. Nya samlingen – kort och gott kallad Så mycket Olle Ljungström [Metronome/Warner] går in som nummer två på årets första lista. Samtidigt ligger Darin nu etta på singellistan med sin version av Ljungströms låt En apa som liknar dig [Eva/EMI], hämtad från samma TV4-serie.

För Olle Ljungström innebär detta den bästa albumplaceringen i en 20-årig solokarriär. Bäst innan detta var plats fem för 2009 års album Sju. Hans första samling, Tack från 2001, låg som bäst som nummer tio. Nästa placeringen som medlem i gruppen Reeperbahn var f.ö. plats nio med albumet Venuspassagen år 1981.

Mando Diao toppar fortsatt albumlistan med storsäljaren Infruset [Musica De La Santa / Sony Music] – den har passerat dubbel platina – men totaletta är även vecka ett samlingen Så mycket bättre – säsong 3 [EVA / EMI]. Även veckorna efter jul har julmusik dominerat försäljningen. Album klassiskt, Album klassiskt midprice och DVD toppades även vecka 1 av jultitlar, den sistnämnda fortsatt av trotjänaren Julbrasan [Outpost / Naxos].

Näst starkast entré på albumlistan gör The Kristet Utseende med den inte fullt så julassocierande titeln Frälsnigiös sextas: psykosens gudom [Black Lodge/Sound Pollution]. Bäst klättrare efter Olle Ljungström är dock Pugh Rogefeldts nya samling Dä va då dä [Metronome/Warner], som efter en lite trög start nu hoppar från 46 till 10. Ännu ett tecken på genomslaget i Så mycket bättre.

 Lars Nylin