27 september 2012

NYLIN Nedräkningen bara vid 3

EU:s och USA:s godkännande av Universals köp av EMI är bara början på slutet av branschens mest omtalade nedräkning i modern tid, möjligen har vi hunnit till ”5-4-3…”, skriver MI:s Lars Nylin.

Nästan ett år efter att Universal Music först inledde sitt köp av EMI Musics skivbolagsdel fick affären i det gångna veckoslutet ja av EU-kommisionen och ansvarig myndighet i USA.

Tio månader av spekulationer fick ett slut. Men om man ser godkännandet av köpet som en sorts nedräkning befinner vi oss nu möjligen vid 3. Innan alla inblandade kan skrika ”2-1-0!” återstår den högintressanta utvecklingen när Universal nu ska sälja i synnerhet delar av EMI, men även en hel del av sin egen verksamhet. Källor uppger att värdet av det som ska säljas motsvarar 30% av EMI:s omsättning vid affärens start.

När giganten Universal köper också mäktiga EMI berör det den inspelade musiken i ett globalt perspektiv. Kritiker av godkännandet hyser farhågor att Universal nu blir så stora att de helt kan sätta den digitala agendan. Andra, som Universals boss Lucian Grainge, pekar hellre på att det nu kommer att hårdsatsas på A&R i klassiska, men aningen insomnade bolag som Virgin och Capitol.

Men affären har också fått en extra twist i Sverige. Dels är svenska EMI bland de EMI-kontor som listats för försäljning. Dels stod det i slutet av EU-dialogen klart att även Roxy Recordings listats, Roxy som så sent som i november 2011 köptes av Universal från sina tidigare danska ägare.

Spekulationerna går nu hejvilt om vad som ska ske. Jag hade troligen två dussin teorier i min mailbox under veckan. Din gissning är lika bra som min. Min är att återigen mycket aggressiva BMG köper klabbet. Andra som nämns är Warner Music, länge favorit till köpet av EMI, och Sony Music. Men med i bilden finns också flera independents. I Sverige har exempelvis Cosmos uttryckt intresse att köpa EMI och i England tror många att Daniel Miller köper tillbaka Mute.

Som om det behövdes mer ved under ryktesbrasan så slutar i dag fredag (28/9) såväl EMI:s VD Roger Faxon som Warners VD och musikboss Lyor Cohen. Många tror nu att Faxon kan komma att efterträda Cohen och att detta blir en hörnsten i ett Warnerköp av EMI.

Mycket talar för att det som skrivs här är inaktuellt när du läser detta. Så många turer har det varit under det senaste året. En sak är säker: de som påstår att skivindustrin är död, och att affärsvärlden inte bryr sig om den, de vet inte vad de snackar om.

Lars Nylin