6 september 2012

v. 36 Absolute totaltoppar i stark svenskvecka

Albumlistans topp 20 presenterar fyra nyheter, samtliga svenska med Andreas Weise som största utmanare till fortfarande toppande Tomas Ledin. Totaletta är veckans nya etta på samlingslistan, Absolute Music 70 [Eva Records/Universal Music].

Andreas Weise blev omtalad redan när han 2010 var med i TV4:s Idol. 2011 deltog han i samma kanals Let's Dance. Suget efter Weise på platta har uppenbarligen stegrat. När han nu till sist släpper den självbetitlade debuten [Columbia/Sony Music] går Weise den yngre in som nummer 2.

Han lägger sig då precis ovan en sångare som redan testat på fenomenet att toppa samma lista. Jens Lekman gjorde detta år 2007 med albumet Night Falls Over Kortedala. Nu blir han nummer 3 med I Know What Love Isn't [Service/Border].

Topp 20 innehåller två blågula nyheter ytterligare. Nästan 20 år efter albumdebuten slår sig Stockholmsbandet Katatonia in som nummer 12 med Dead End Kings, gruppens totalt nionde albumutgivning.

Erik Linder har för sin del släppt sitt andra album och ser detta, På riktigt [Tilia/Sony Muisc] gå in som nummer 13. Linder som var med i Melodfestivalen 2010.

Singellistan har en stark nykomling i svenska houseduon Nause. Efter bland annat en serie uppmärksammade remixarbeten slog duon genom på egen hand förra året. När tredje singeln Hungry Hearts [Universal/Universal Music] nu går in som nummer 4 är det gruppens bästa placering hittills.

I övrigt att notera: klarinettisten Martin Fröst har nu fyra album på den klassiska topp 10-listan som åter toppas av Peter Mattei[båda Bis/Naxos].

Lars Nylin

http://www.hitlistan.se/