23 augusti 2012

Rekordstort intresse för Live At Heart i Örebro

– Med två veckor kvar till årets Live at Heart märker vi av ett rekordstort intresse för de artister, talare, filmare och andra som kommer till Örebro för att delta och mötas under Sveriges största musikälskarfestival, konstaterar Live At Hearts arrangörer Anders Damberg och Johannes Nilsson.

I årets program återfinns mer än 300 olika programpunkter. Konserter, seminarier och filmer.

– Aldrig förr har så många band velat komma till oss och spela. Från Sverige och våra grannländer men också från andra länder i Europa, USA och till och med Kina. Att döma av de många samtal och mail vi får från människor som jobbar i musikbranschen eller bara är nyfikna på ny musik så kommer publiken också vara större än någonsin.

Ett av de musikbolag som kommer att arrangera showcase på årets Live at Heart är Playground Musics nya dance-label Uniform Beat. Fredag kväll 7 september tar Uniform Beats DJ's över Satins båda dansgolv och presenterar en hel del osläppt material och unika remixer, varvat med några av de största klubbhitsen just nu. Klara är Smith & Thell, Molitor, Patrik Larsson & Emma Bates samt Andalo & Blücker.

– Det ska bli kul att ta en hel del av vår talang till Örebro och Satin och inte minst Live at Heart och få hela staden att dansa skiten ur sig under tre intensiva timmar, hälsar Patrik Larsson, A&R och label manager på Uniform Beat.

– Jag tycker det är riktigt kul att fler aktörer får upp ögonen för Live at Heart som mötesplats och kontaktyta inom musikbranschen, säger Johannes Nilsson, rockmusikkonsulent på SceniT och en av arrangörerna av Live at Heart. Det är också bra att vi får in en ny genre inom festivalen på ett genomarbetat och professionellt sätt.

Fredag kväll arrangerar även musikbolaget Comedia / Claes Olson Media en helkväll i egen regi på Live At Heart. På initiativ av de medverkande artisterna Ida Long, Killerball, Boarding Surface, albumaktuella Oh My O och Views samt Polar Music Prize-aktuella Vidar blir hela galakvällen på Solea en sympatimanifestation för Pussy Riot och en protest mot det fängelsestraff som tillkännasgjordes i förra veckan.

– Ursprungligen var vår idé bara att ta vara på det utmärkta tillfället att visa upp några av våra artister och band med en egen gala på Live At Heart, men nu finns det ingen anledning att missa möjligheten att visa vårt och musiksveriges stöd för de på helt förkastliga grunder fängslade Pussy Riot-aktivisterna, säger Claes Olson, som driver Comedia.

En av de som kommer att medverka och tala på Comedis galaprotest är Alfon Karabuda, ordförande i SKAP (Svenska Kompositörer av Populärmusik). Comedia och de medverkande artisterna hoppas även kunna involvera ytterligare representanter för musikorganisationer samt t.ex Amnesty i manifestationen. Under torsdag arrangeras det dessutom ytterligare en manifestation för Pussy Riot på Live At Heart.

Sveriges Radio kommer spela in ett antal konserter på årets Live At Heart, som även kommer att filmas.

Örebro kommun, Elite Stora Hotellet och Live at Heart har tillsammans instiftat ett låtskrivarstipendium för att premiera någon av alla de låtskrivare som kommer till Örebro under festivalen om två veckor.

– Live at Heart handlar om människor, kreativitet och möten, säger Anders Damberg, Live at Heart. Nu vill vi hjälpa låtskrivare genom att instifta ett stipendium som gör att en låtskrivare varje år kan stanna längre i Örebro för att inspireras, skriva musik och testa sina idéer på en riktig publik.

Live at Hearts låtskrivarstipendium kommer bestå av 2-3 veckors boende med helpension på Elite Stora Hotellet med möjligheter att spela på puben The Bishop's Arms.

– Vi kan erbjuda en fin miljö för en låtskrivare att vistas och skapa, säger Håkan Bergström, hotelldirektör på Elite Stora Hotellet. Det ska bli spännande att se vilken musik som kan komma ut ifrån den här miljön.

Alf Lindblad, Örebro kommuns evenemangssamordnare, ser tydliga fördelar med ett sådant här stipendium.

– Örebro är en kreativ stad och det är klart vi vill välkomna låtskrivare från andra delar av världen att stanna här en period där de kan inspireras och skriva ny musik, säger Alf Lindblad. Det ger oss nya intryck.

Live at Heart kommer presentera vem som får ta emot det första låtskrivarstipendiet i slutet av årets program, lördag 8 september.

– Det kommer bli ett hårt jobb att utse vinnare, tror Johannes Nilsson, SceniT och Live at Heart. Vi märker av ett rekordstort intresse för Live at Heart och vi har lyssnat på oerhört mycket välskriven musik hos de artister som ansökt om att få komma till Live at Heart.

Live at Hearts seminarieprogram rymmer allt från högnivåmöten för beslutsfattare med diskussioner om hur musik kan bidra till en mer hållbar tillväxt och nya företag till praktiska seminarier för låtskrivare och möten mellan branschexperter och artister.

Årets Live At Heart kommer att få besök av ett flertal olika delegationer från USA. Från Austin, Texas kommer Louis Jay Meyers som grundade den stora festivalen South by Southwest och Folk Alliance. Han har med sig Anders Nilsson från Svensk-Amerikanska Handelskammaren, producenten, entreprenören och musikern Troy Campbell och V. Marc Fort som arbetar på Texas Music Office (en del av guvernörens organisation i Texas).

På Bio Roxy kommer det att visas inspirerande filmer. Det är dokumentärer som på olika sätt fångar det Live at Heart står för. PressPausePlay kommer att visas och någon av filmens producenter eller fotografer kommer att finnas på plats och berätta om filmen. Kevin Triplett reser från USA för att visa sin filmen Blaze Foley – Duct Tape Messiah. Dessutom kommer producenten Troy Campbell, även han från USA, att visa All I Know – en film om ett kreativt möte mellan låtskrivare. På programmet står även Ida Longs musikfilm Stories From Dark Woods, som låg till grund för hennes listtoppande fjolårsdebut på cd/dvd.

– Med det stora intresse vi just nu upplever från såväl svensk som internationell musikbransch, samt artister, publik och beslutsfattarna i Örebro kommun vågar vi faktiskt konstatera att vi verkar vara på rätt väg med festivalen, kommenterar initiativtagaren och arrangören Anders Damberg.

Det fullständiga programmet till årets Live at Heart 6-8 september publiceras inom kort på festivalens hemsida.

Lars Nylin

Länk:
www.liveatheart.se