5 juli 2012

Live At Heart fortsätter att växa

Torsdag-lördag 6-8 september arrangeras Live at Heart i Örebro för tredje året. Med över 300 konserter, seminarier, workshops och filmvisningar har den svenska festivalen utvecklats till något som allt mer börjar påminna om förebilden South By Southwest i Austin, Texas.

– Nu kör vi för tredje året, säger Anders Damberg, en av grundarna till festivalen. Örebro blir Austin i tre dagar och nu gör vi den här smältdegeln fylld av musiker och branschfolk ännu hetare.

Platsen är scener, krogar, gator, torg, trädgårdar, hotell och möteslokaler runt om i Örebro. På scenen återfinns såväl etablerade artister som nya, unga showcase-band från både Sverige och andra länder.

En av årets nya scener är Bio Roxy, där film och musik kommer att mötas pch en av de första artisterna som är klara är Mohlavyr.

– Jag ska premiärvisa min crowdsourcade video ?My Walk” och göra en spelning på Roxy. Det kommer bli en fin kväll, säger Mohlavyr.

– Roxy är en ny scen i det här sammanhanget. Här kommer filmskapare berätta om och visa filmer som handlar om musik och artister, säger Anders Damberg. Bland annat kommer den internationellt uppmärksammade dokumentärfilmen PressPausePlay visas på Bio Roxy.

Dessutom meddelar Live at Heart att uppskattade Rita Lynch, SixGun Republic, The Mighty Stef och Ida Long återvänder till Örebro. Från Norge kommer Robert Moses and the Harmony Crusaders och reggaebandet Drama Roots gör sin sista spelning i Sverige innan de åker iväg för spelningar i Afrika.

– Många av de artister som varit med under de tidigare åren vill komma tillbaka. Vi får dem att trivas här i Örebro under Live at Heart, säger Johannes Nilsson, den andra av grundarna.

Under årets upplaga av Live at heart kommer antalet seminarier och möten utökas. Två dagar har blivit tre och antalet programpunkter blir fler. Fokus är att göra det musikaliska mötet i Örebro tillgängligt och intressant för fler.

– Vi har utökat med en dag och gör Live at Heart både bredare och djupare. Vi diskuterar många spännande programpunkter just nu, avslutar Anders och Johannes. Alla som jobbar med eller är intresserade av musik kommer kunna skapa bra relationer under Live at Heart.

Under Live at Heart 2012 kommer det första svenska mästerskapet i MusikQuiz att avgöras. Det är Clarion Hotel Örebro som arrangerar tillsammans med Live at Heart. Kvaltävlingar kommer att hållas i Helsingborg, Karlstad, Uppsala, Visby och Örebro under augusti och vinnarna i varje kval går till finalen som avgörs på Clarion Hotel Örebro lördag 8 september.

– Fantastiskt kul att vi kan hedra alla de som gillar MusikQuiz med ett svenskt mästerskap, säger Anders Damberg, en av grundarna till Live at Heart. Det passar ju fint i en musikälskarfestival som vår!

Tävlingen är öppen för lag med max fyra personer. Kvaltävlingar kommer hållas i Helsingborg, Karlstad, Uppsala, Visby och Örebro. Vinnande lag går vidare till SM-finalen som hålls på Clarion Örebro.

– Vi på Clarion i Örebro älskar musik och det som Live at Heart står för, säger Patrik Hanberger, hotelldirektör Clarion Hotel Örebro. Vi är glada över att kunna bidra med det här. Det kommer bli fantastiskt att hålla SM i MusikQuiz.

Datum är ej klart i dagsläget, men kommer att publiceras på liveatheart.se och musikquizsm.se inom kort.

Claes Olson

Live at Heart i siffror:
• 3 500 deltagare
• 300 konserter, möten, workshops och filmvisningar
• 800 artister, kreatörer och talare
• Över 30 scener, salonger och mötesplatser