12 juni 2012

SKIVBUTIK Folk & Rock ordnar Stonecake-comeback

Bakom artistnamnet Tommy Who döljer sig Tommy Liljegren från gruppen Stonecake. När killen från låtar som Tuesday Afternoon äntligen släpper nytt är det skivbutiksprofilen Ingemar Magnusson på Folk & Rock i Borlänge som står bakom.

Första låt ut från Tommy Who, som siktar på album senare i år, är The Sea Lions They Know, har en text med en annorlunda bakgrund. Den baseras i en tidningskrönika skriven 2010 av en annan Borlänge-export, Aftonbladets Per Bjurman. Ingemar Magnusson, branschbekant ägare av skivbutiken Folk & Rock, gjorde efter att ha berörts av krönikan utifrån den en låtext som han senare presenterade för Liljegren.

Liljegren minns:

-Jag hade gjort ett långt uppehåll efter att fått tinnitus. Efter att ha bott i Liverpool och Gislaved, min hustru kommer därifrån, stötte jag på Ingemar som gav mig en bunt texter. Han sa ”kan du inte kika på dessa och se om nåt kan vara utgångspunkt till nån låt som saknar text, man vet ju aldrig liksom…? När jag kom tillbaka hem till Däckhult rann plötsligt låtarna ur mig. Det blev helt nya kompositioner som formade sig själv utifrån texterna. Helt fantastiskt. Så har jag aldrig jobbat förr…

Två spår, det andra heter Paris (City Of Broken Hearts), släpps nu på Magnussons egna etikett Lonesome Whippoorwill med distribution av Border. Singeln släpps digitalt, ett kommande album även fysiskt.

För det finns planer på fortsättning. Magnusson:

– Det känns roligt att jag som en gång gav ut första singeln med Stonecake nu får vara med om hans "comeback".En annan rolig aspekt på att vi samarbetat är att jag fåt höra massor med låtar som han haft i byrålådan,och många av de låtarna han ej gett ut slår det mesta han gjort.Troligen blir det tre såna som kommer med på skivan förutom nyskrivet på mina texter. Vi har lite lösa planer på en visplatta och eventuellt en blytung mer åt gamla Stonecake-hållet efter denna mer poporienterade,om tid finns,material har han verkligen.

Lars Nylin