23 maj 2012

BOLAG Scorpio firar ett år i Sverige

2011 introducerade sig Folkert Koopmans och hans produktionsbolag FKP Scorpio med kort varsel på den svenska marknaden genom att gå in som ny arrangör av Hultsfredsfestivalen. När man nu firar ett år i Sverige kan bolaget utöver Hultsfredsfestivalen och Getaway Rock Festival även se fram emot konserter med bl.a. Leonard Cohen och Jennifer Lopez.

Hultsfredsfestivalen 2012 arrangeras 14-16 juni har redan nu sålt mer än hälften av de 20.000 biljetter som släppts. Festivalens program har hyllats som ett av sommarens absoluta måsten av tunga medieaktörer som t.ex. XFM och The Sunday Times.

The Stone Roses gör sin festivalpremiär för året. The Cure återvänder till Sverige för att stå för festivalens längsta konsert. Mumford & Sons och The XX är bägge aktuella med uppföljare till sina hyllade debuter, deras enda festivalspelningar i Sverige 2012 sker också på Hultsfred.

Getaway Rock Festival i Gävle presenterar namn som Manowar, Nightwish och Yngwie Malmsteen.

2012 arrangerar FKP Scorpio förutom festivalerna konserter med Leonard Cohen, Rufus Wainright, The Tallest Man On Earth, Nitro Circus, Dragonforce och klubbspelningar med artister som Shabazz Palaces, Willis Earl Beal och Errors. Utöver allt ovan pågår planeringsarbetet för fullt med en ny jättefestival i Norrköping nästa sommar.

När MI ber Koopmans summera det första året säger han:

– Jag kan inte vara annat än mycket nöjd. Trots motstånd satte vi Hultsfredsfestivalen tillbaka på den svenska festivalkartan. Vi startade kontor i Stockholm och har ett bra team där. Arbetet av sådana som David Maloney, Nicklas Nilsson och Richard Nilsson börjar verkligen ge resultat och ger svenska konsertbesökare ett större utbud.

Hur ser du på resten av 2012?

– Fokus ligger nu på Hultsfred, Getaway Rock Festival, J.Lo och Leonard Cohen.
Hultsfreds program tillhör de mest imponerande i Europa denna sommar, engelsmän tycker att lineupen är helt sanslös om man betänker att kapaciteten är 20.000! Getaway Rock Festival har lyckats bredda hårdrocken utan att förlora sin identitet, jag ser stor potential för kommande år. Vi har också lyckats med konststycket att få till den första svenska konserten med Jennifer Lopez.

Lars Nylin