10 maj 2012

Niki & The Doves debutalbum rosas i Storbritannien

Inte förrän 7 juni släpper Niki & The Dove sitt efterlängtade debutalbum Instinct [TEN / Roxy Recordings / Universal Music] här på hemmaplan i Sverige. På den internationella scenen har man dock redan börjat uppmärksammats stort. Efter att ha hyllats av BBC som ett av årets tre mest intressanta nya namn rosas man just nu såväl på nätet som i den etablerade musikpressen.

Niki & The Dove släppte sin första singel – vinyltolvan DJ Ease My Mind / Under The Bridges – på den engelska etiketten Moshi Moshi i september 2010. Duon hyllades på nätet och spelades flitigt på BBC Radio One. I fjol följde bandet upp med den digitala singeln Mother Protect. Därefter släpptes de två EP:na The Fox (Sub Pop) och The Drummer (Mercury). För närvarande ligger man på spellistor på både amerikansk radio och BBC Radio One i UK (där singeln Tomorrow just nu är B-listad) och albumet Instinct hyllas såväl på nätet som i pressen.

?The best electro-pop debut since La Roux”, skriver recensenten i Storbritannients största musiktidning Uncut.
?The essential Debut of the Year!” utropar man på BBC Introducing och ?The greatest electro-pop savants in aeons” menar NME – där albumets bonusspår All This Youth varit NME:s Track Of The Week.

Så här skriver NME i sin recension: ?They’ve worked out the perfect balance of elements to induce that almost painful rush of euphoria when your brain is startled by a sudden chord and drops every hormone it has into your bloodstream… they deserve to have the whole world hear these songs. Heck, they deserve some sort of Nobel Pop Prize.”

?Daring, dynamic and dramatic debut”, menar recensenten i magasinet Fly, som ger betyget 4.5 av 5 och kommer att ha Niki & The Dove på juninumrets omslag.
This is Fake DIY Mag ger debutalbumet betyget 9 av 10 och på nätet ger MTV albumet betyget 10/10.
?Brilliant”, konstaterar brittiska GQ.

Singeln Tomorrow, som just nu alltså ligger på BBC Radio Ones B-lista, utsågs härom veckan till Record Of The Week av samma kanal – dessutom var den Record Of The Week för Eoghan Mcdermot på XFM. I samband med albumreleasen är In Our Eyes Single Of The Week på brittiska at iTunes och det kommande albumet klättrar högt på såväl Play.coms som Amazons pre-order charts.

Online har Niki & The Dove nu utökat sin skara Facebook-fans till 21 000. Bandets Vevo Channel har haft över en miljon tittare.

Niki & The Dove representeras av Artist Company TEN / Record Company TEN / Publishing Company TEN som idag även har Icona Pop, Elliphant, Erik Hassle, Taped, Son of A Kid, Leo Leoson, Helena Gutarra, Elof Loelv, Fredrik Berger, Grizzly, Mack, Tysper, Rocket Boy, Kim Wennerström, La Puma och Crashdiet i rostern.
I Europa är Niki & The Dove kontrakterade av Mercury och i USA av Sub Pop.

Claes Olson