13 april 2012

v 15 klassisk start för Gustavo Dudamel

Finlandssvenske Hans Martin når sin bästa svenska placering och gör entré som nummer 2 på veckans albumlista med Här är jag hemma [Atenzia/Budgetgrossisten]. Veckans tre bästsäljande album finns på samlingslistan. Ändå är veckans mest spektakulära entré albumet Discoveries [DG/Universal]. Med start som nummer 3 når dirigenten Gustavo Dudamel från Venezuela en av de högsta klassiska placeringarna i den svenska topplistans historia.

31-årige Duramel, som bl.a. är chefsdirigent för Göteborgs symfoniker, samlar på albumet verk av kompositörer från Bach och Bruckner till Beethoven. Det tar honom till en placering som ur den klassiska utgivningen troligen bara övertrumfats av De tre tenorerna. Det var 1994 som trion Carreras, Domingo och Pavarotti nådde högsta platsen på Sverigetopplistan med albumet The Three Tenors In Concerts 1994.

Men veckans artistalbum övertrumfas alltså av de på compilationlistan. Med den fortfarande bästsäljande Melodifestivalsamlingen står samlingar för de tre högsta placeringarna på totallistan. Bäst placerade nykomling är Absolute Kidz 32 [Eva/Universal] på plats 3.

Duramel lägger sig föga överraskande även som nummer 1 på den klassiska listan. Försäljning bl.a. via Dagens Nyheters DN-kortet gör att Discoveries står för mäktiga 83,69 % av den klassiska försäljningen.

En annan ny etta finns på Midpricelistan där Kristian Anttilla toppar med Djur & människor [National/Border].

Singellistan har på sistone varit orubbligt stabil. Loreen toppar även denna vecka. Men Gatye feat. Kimbra närmar sig stadigt med Somebody That I Used To Know [Samples'n'Seconds Records/Universal] som bara sålde 0,20% mindre än Loreen.

Lars Nylin

http://www.hitlistan.se/