23 mars 2012

v 12 Loreen och Bruce kvar i topp

Bruce Springsteen och Loreen är stabilt kvar i topp på album respektive singellistorna. Charlotte Perrelli blir bästa albumnykomling när The Girl [EMI/EMI] går in som 7 medan Absolute Dance Spring 2012 [Eva/Universal] lägger sig som en stark nummer 2 på samlingslistan.

Michael Kiwanuka är ny på plats 8 med debuten Home Again [Polydor/Universal]. Engelsmannen med rötter i Uganda blir därmed ännu en artist som fått draghjälp till genombrott av TV-programmet Skavlan, även om det i det här fallet troligen vägde lika tungt med en serie strålande recensioner för Kiwanukas retrosoul.

På tal om retro så märks den i full blom på plats 11. Där lägger sig Tomas Ledin med återutgivningen av 1972 års Restless Mind [Universal/Universal] – en platta som nyligen framfördes i sin helhet på Södra Teatern i Stockholm 40 år efter att den först gavs ut av svenska Phonogramkontoret.

Två ytterligare svenska nyheter på topp 20: Göteborgaren David Urwitz med Ta mig nånstans där solen skiner [Alvy Singer/Border] som nummer 18 och huvudstadsglammarna Casablanca med Apocalyptic Youth [Rocket Songs/Sound Pollution] som nummer 19.

På singellistan är det fortsatt stabila positioner. Enda nykomling är Justin Biebers fynd Carly Rae Jepsen med Call Me Maybe [Interscope/Universal] på plats 47.

Veckans enda nya nummer 1 finns på DVD-listan, Flamingokvintetten med På väg till Malung [Pan Visiion].

Lars Nylin