13 mars 2012

ESC Svenska vinnare även i Spanien och Grekland

I lördags blev Loreen svensk representant i Eurovision Song Contest i Baku. Som MI redan rapporterat är hennes låtskrivare Peter Boström och Thomas G:Son inte de enda svenskarna som levererat vinnarlåtar i olika länder. Nu har dessutom tillkommit Spanien och Grekland och med all såäkerhet Storbritannien.

Nyligen berättade MI om svenska låtskrivarvinnare i ett antal andra länder. Nu har även tillkommit Spanien och Grekland.

I Spanien gick det ut på att förse sångerskan Pastora Soler [Warner Music Spain] med en låt. Det vinnannde bidraget blev balladen Quedate Conmigo med Thomas G:son [G2 Publishing / Warner/Chappell] och Erik Bernholm [Scandinavian Songs/BMG Chrysalis] bland de ansvariga ihop med Antonio Sanchez-Olsson. Det innebär att G:son har två finallåtar, något han har gemensamt med Peter Boström (som även medverkat i Norges finallåt).

I Grekland vann cyprotiskan Eleftheria Eleftheriou med låten Aphrodisiac. Bakom den står Warner/Chappels Dimitrios ”Dimman” Stassos och Mikaela Stenström ihop med Dajana Lööf.

Det brittiska bidraget, som ska framförast av nestor Engelbert Humperdinck, skrivs och spelas in just nu av svensken Martin Terefe i samarbete med Sacha Skarbek. Om inget går snett i sista stund blir det alltså ännu ett svenskt bidrag till en final som snart är mer blågul än Ukrainas fana.

Lars Nylin