24 februari 2012

Thåström rakt upp i topp

SverigeTopplistan / album har denna vecka en helsvensk topp 5. Thåström, som på söndag har turnépremiär på Cirkus i Stockholm, går rakt upp i topp med guldsäljande Beväpna dig med vingar [Razzia / Family Tree / Sony Music]. Thåström följs av Laleh Sjung [Metronome Warner Music] och First Aid Kit Lion’s Roar [Wichita / Border] samt ytterligare två nykomlingar: Lena Philipsson Världen snurrar [Universal Music] och Timbuktu Pusselbitar [EMI] på plats fyra och fem. På singellistan får Family Tree ytterligare en listetta, i form av platinasäljande Michel Teló Ai Se Eu Te Pego! [Catchy Tunes / Family Tree / Sony Music], som även är etta på download/streaming.

Thåströms album svarar den här veckan för en listandel på lite över 30 procent och säljer därmed nästan fyra gånger så mycket som tvåan Laleh. Under de fem svenska album i topp på listan gör ytterligare en helsvensk produktion entré på plats 10: Bob Hund Låter som miljader [Sousafon / Border]. Amanda Mairs självbetitlade album [Labrador / Border] debuterar på plats 16 och den brittiska nykomlingen Emeli Sandé Our Version Of Events [Parlophone / EMI] på plats 27.

På singellistan övertar Michel Teló Ai Se Eu Te Pego! [Catchy Tunes / Family Tree / Sony Music] efter sex veckors stadig klättring uppåt (de senaste tre veckorna på platserna 3, 2, 1) toppositionen från Ansiktet Äckligt [Ansiktet / Universal Music]. Noterbart är att samtliga de fyra högst placerade singlarna på listan nu har någon form av platina-certifiering.

Veckans högsta nykomling på singellistan är Timbuktu Fallskärm [EMI] som går in på plats 41. Coldplay Paradise [EMI] går in på plats 48.

Så mycket bättre – Säsong 2 [TV4 / Universal Music] toppar fortfarande samlingslistan, men är nu endast sjua totalt på en samlad albumlista. Whitney Houston The Ultimate Collection [Arista-Legacy / Sony Music] går rakt upp i topp på Albumlistan / midprice och på DVD-listan går The Ark Live på Peace & Love 2011 [Nordisk Film] in som helt överlägsen etta med en listandel på hela 63,64 procent.

Claes Olson

Länk:
www.sverigetopplistan.se