21 februari 2012

BYLARM 2012 Hög nivå, bra artister och trevlig miljö

Under helgen som var genomfördes den femtonde upplagan av by:Larm i Oslo, Nordens största branschfestival. Under dagarna tre bjöds det på åtskilliga konserter av band och artister från de nordiska länderna, samt många intressanta seminarier med kunnigt branschfolk från hela världen.

De mest stämningsfulla konserterna bjöds det troligtvis på i Kulturkirken Jacob; svenska Loney Dear hade så gott som fullt hus när han körde sitt set. Ensam med sin stämma, gitarr och loop pedal bjöd han på en varm och härlig konsert under fredagen. Under lördagen spelade Hymns from Nieveh, ett danskt sexmannaband som live gav Arcade Fire-feeling och en familjär känsla. Med lätta melodier och skön sång var det svårt att inte gilla det man såg och hörde, att de spelade på såg gjorde det lite mer speciellt!

Under lördagen spelade även Bigbang, något som av publiken att döma var något av By:Larms höjdpunkt. Det var första gången på länge som landsmännen spelade på hemmaplan och innan de gick på scenen ringlade sig kön lång utanför kyrkan. De som fick plats och fick komma in var betydligt gladare än de utanför när bandet äntrade scenen!

Två andra norska band som drog stor publik och gav glada ansikten var Casiokids och Casa Murilo. Två glada och energifyllda band som gav riktig festivalfeeling – och även om by:Larm är en festival, så ligger den ju ändå i februari. Nu kändes det istället som om man stod i ett publikhav på en festival i juni, där solen värmer skönt! Även finska Rubik platsar in bland de band som gav festivalfeeling på hög nivå, bandet som beskrivs som ”Sigur Rós on acid”!

För alla som ville dansa och känna basen slå mot kroppen fanns det många akter som passade bra. De båda isländska akterna Sykur och Gus Gus erbjöd bra musik till det ändamålet. Så gjorde även Renaissance Man, två finska arkitekter som sadlat om och börjat göra house och techno istället. AutoLaser, den hemliga artisten från Trondheim, skapar musik i samma anda som Skrillex och Deadmau5, visar inte sitt ansikte då han uppträder utan han döljer det med en vit mask… Danska Ignug bjöd på elektronisk pop, men med bra låtar och minst lika dansvänligt – något publiken framför scenen tog fasta på!

Norska Eye Emma Jedi, och Kitchie Kitchie Ki Me O och danska I Got You On Tape spelar alla bra pop och rock som skulle kunna passa lika bra på större arenor som på mindre klubbar i en källare, stark bra musik som gör sig bra på skiva men snäppet bättre live.

Sist, men inte minst, ett band som är så nya att de knappt släppt någon musik; danska Reptile Youth. Albumet har nyligen spelats in med producenter som tidigare jobbat med The Cure, Depeche Mode, Hot Chip och Lady Gaga m.fl.. By:Larm skrev i programbladet att de är ”energigivende cocktail av hyppige polititrusler og et musikalsk horror show som får publikum til å gå bananas på hver konsert.”. Publiken var med på noterna, men det var ingenting mot vad sångaren gjorde, han kan ha varit sångare som var överallt hela tiden – hade du inte ögonen på honom hela tiden, tappade du bort honom. Han var överallt på den lilla scenen, och när den inte räckte till var han ute vid publiken, mitt bland publiken och ibland även över dem. En bra konsert med riktigt bra musik!

För att försöka summera det hela med några ord kan man säga att by:Larm hade mycket musik, i många genres – det fanns något för alla, men framförallt så var det bra musik! Hög nivå, bra artister och band, bra service och trevlig miljö!

Oslo, vi ses 2013 igen!

Hanna Nicklasson / Music & Eventarrangör, Campus Nyköping