21 februari 2012

BYLARM 2012 En intensiv och lyckad festivalhelg

By:Larms festivalformat passar som handen i handsken i Oslos centrala delar, där alla scener ligger inom gångavstånd mellan varandra. Medan fötterna får lida under springet mellan scener, mingel och femton konserter i sträck som stående åskådare, så masseras öronen, själen och den konstnärligt kreativa hjärnhalvan hoppfull av all nordisk musik.

By:Larm och dess blandning av intressanta seminarier på dagarna, följda av kvällarnas och nätternas konserter, mingel under avslappnade och opretentiösa former, samt ett massivt visitkortsutbyte känns helgjutet för en växande nordisk musikbransch.

Det stora antalet scener som i år fanns på området erbjöd stor variation av upplevelser. Ane Brun spelade storartat efter en vacker videoprojektion i Kulturkyrkan Jacob. I samma kyrka gjorde även Loney Dear ett bejublat framträdande inför en helt salig och trollbunden publik.

Headbanging och viss moshpit erbjöds på bland annat Sentrumscenen, under Mayhem och Årabrots konserter. Kvelertaks ösiga spelning på Folketeatret delade också ut en hel del nackspärr.

En av få ”äkta band”-feelingar trillade över mig som en smäll på käften sent på torsdagsnatten, när jag just var på väg att lämna området. Grande Roses dånade då från det lilla Nokiatältet mitt på Youngstorget. Med stor variation av låtar och med en karismatisk frontman förmedlade Grande Roses tydligt beskedet att ”Rock ’N’ Roll is NOT dead!” De genomförde konserten med inlevelse och en riktigt skön stämning på scenen. Ett stort plus i kanten för den balla scenklädseln!

Les Big Byrds består av medlemmar från bland andra Fireside och Caesars, med Jocke Åhlund i spetsen. Mäktig krautrock framförd med ett stabilt driv, psykedeliska undertoner och stora blinkande glasögon. Spelningen på den fina klubben Crossroads Club gav ett mycket starkt intryck.

Slutligen: Daniel Norgren, som en blixt från klar himmel och rakt in i hjärtat. Med en drängarna-look på scenen dammade de av ett gäng låtar med ett förvånansvärt dynamiskt set. Daniel, som både spelar trummor, gitarr och sjunger, visade med en oerhört skön bluesig timing och känsla vart skåpet ska stå. Bravo!

Jonathan Skogh / Music & Eventarrangör, Campus Nyköping