10 januari 2012

Platina och guld till Eldkvarn

Eldkvarn hade ett strålande 2011, året när bandet fyllde 40. Det firades kring helgerna med Circus-gala i Stockholm, TV-föreställning och utdelning av guld och platinaskivor.

Galan på Circus i Stockholm blev ett rejält firande för gruppen som en gång startades i Norrköping. Eldkvarn gästades av såväl gamla bandmedlemmar som en rad artister som influerats av Plura Jonsson & co: Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, Mauro Scocco och många andra. Galan sändes 4 januari dessutom i SVT i en 90 minuters version.

I samband med galan fick Eldkvarn även bevis för att 2011 var ett av bandets bästa år försäljningsmässigt. Samlingen Stans bästa band – som släpptes i början av 2011 och sedan aldrig lämnade Sverigetopplistan – har sålt platina. Färska De berömdas aveny har redan nått guldstatus.

Eldkvarn har dessutom hyllats för sin jubileumsbox och är Grammisnominerade i kategorin ”Årets rock”.

Lars Nylin

Eldkvarn hade ett strålande 2011, året när bandet fyllde 40. Det firades kring helgerna med Circus-gala i Stockholm, TV-föreställning och utdelning av guld och platinaskivor.

Galan på Circus i Stockholm blev ett rejält firande för gruppen som en gång startades i Norrköping. Eldkvarn gästades av såväl gamla bandmedlemmar som en rad artister som influerats av Plura Jonsson & co: Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, Mauro Scocco och många andra. Galan sändes 4 januari dessutom i SVT i en 90 minuters version.

I samband med galan fick Eldkvarn även bevis för att 2011 var ett av bandets bästa år försäljningsmässigt. Samlingen Stans bästa band – som släpptes i början av 2011 och sedan aldrig lämnade Sverigetopplistan – har sålt platina. Färska De berömdas aveny har redan nått guldstatus.

Eldkvarn har dessutom hyllats för sin jubileumsbox och är Grammisnominerade i kategorin ”Årets rock”.

Lars Nylin

Bilden, övre raden: Carla Jonsson, Claes von Heijne, Tony Thorén, Plura Jonsson, Werner Modiggård, Jari Hapalainen (producent), Kjell Andersson (EMI). Nedre raden: Stefan Blom (VD, EMI), Johan Olsson (EMI), Marcus Olsson (Eldkvarn).