20 december 2011

JULSPECIAL Nylins 5 bästa julalbum

MI:s Lars Nylin har en del bra sidor. Men även några besynnerliga, som att han samlar på julskivor. Om Nylin någonsin ska släppas fri med sin läggning är det under julveckan. Så håll till godo, här kommer hans topp 5 av julalbum genom tiderna.

1.Diverse artister A Christmas Gift for You from Phil Spector [Sony/Legacy]

Att lista Phil Spectors julsymfoni från 1963 som tidernas bästa julalbum är som att meddela en kristen att bibeln är en viktig bok. Spectors inspelning, ursprungligen utgiven på hans Philles Records, bombade visserligen när den kom – den släpptes samma dag som John F kennedy mördades och hamnade givetvis i total medieskugga. Men senare har den genom decennier toppat listor som denna. Men sanningen är så enkel som att det inte blir bättre än så här. I huvudrollen finns Spector själv med sitt ”wall of sound”. Men hans mänskliga instrument – The Crystals, Ronettes, Darlene Love och Bob B Soxx and the Blue Jeans – bidrar alla med avgörande soulindränkta sångflingor på en julröd palett.

2.Diverse artister A Very Special Christmas [Universal]

Jag vill ha mina julplattor sentimentala och lätt tårdrypande. Mallen har liksom satts av Bing Crosby och Elvis Presley. Men rock och julalbum kan tillfälligtvis fungera och aldrig så bra som på en serie samlingar som skivbolaget A&M gjorde på 80-talet för att dra in pengar till handikappidrott. Ettan i serien, från 1987, är allra finast med höjdpunkter som Bruce Springsteen i Merry Christmas Baby, Have Yourself A Merry Little X-Mas med Pretenders, U2 i Phil Spectors Christmas och Madonna i en lätt ekivok Santa Baby. Spelas med fördel ihop med Lennons War Is Over .

3. Mahalia Jackson Mahalia Sings Songs of Christmas! [Sony/Legacy]

Mahalia Jacksons överjordiska kanon av helggospel finns samlad på många album. Det som gör att just denna kollektion står ut är att här finns även ett knippe mer traditionella julsånger, som White Christmas, Joy To The World, O Come All Ye Faithful, The First Noel och O Little Town of Betlehem. Men höjdpunkten är givetvis hennes mest älskade standard, Silent Night. Med Mahalias enorma röst i högtalarna spelar det ingen roll om det är vitt, grönt eller regnbågsfärgat där ute…

4.Elvis Presley Elvis' Christmas Album [RCA/Sony]

Elvis var USA:s hetaste artist när han släppte sitt första julalbum, han hade under mindre än två år haft nio ettor på singellistan och tre ettor på albumditon. Julplattan blev även den en succé och anses med sina tio miljoner sålda exemplar som ett av de bästsäljande i genren i USA. Men den togs inte emot utan kritik den kom. Låtskrivaren Irving Berlin ansåg exempelvis att Elvis version av dennes White Christmas var en våldtäkt på låten i fråga och även andra tolkningar ifrågasattes av dåtida expertis. Uppfattningen har sannerligen svängt med åren.

5.Chris Isaak Christmas [Wicked Games/import]

Som du redan noterat är denne tyckare svårt nostalgisk när det kommer till julalbum. Det finns stora sentida julLÅTAR, men inte många album som klarat nålsögat. Chris Isaaks julplatta från 2004 är undantaget. Men å andra sidan kunde hans sentimentala mixtur av Roy Orbison, Baja California och lägereldsrockabilly lika gärna varit inspelat cirka 1961. Elva av spåren är standards, inklusive Blue Christmas och Rudolph The Red-Nosed Reindeer. Men allra starkast är två egna låtar, Washington Square och Brightest Star.