1 december 2011

Nomineringarna till Nordic Music Prize

De 12 nominerade är:

Lykke Li – Wounded rhymes
Anna Järvinen – Anna själv tredje
Goran Kajfes – X/Y
The Field – Looping state of mind
Ane Brun –It All Starts With One
Rubik –Solar
Gus Gus- Arabian Horse
Malk De Koijn- Toback To The Fromtime
Siinai – Olympic Game
Bjørk – Biophilia
Iceage – New Brigade
Montée – Renditions Of You

Juryn kommenterar valet:

"Juryn är enig om att det har varit ett mycket starkt år för nordisk musik, ännu starkare än 2010. De nordiska länderna har definitivt något gemensamt, och det nordiska musikterritoriet är ett av de starkaste i Europa just nu, bara England kan konkurrera. Och det är något att vara stolt över.

Produktionen från varje land var mycket jämn när det gäller kvalitet, med en stor och hälsosam mängd olika genrer från punk till avant garde jazz, men även artister från flera generationer. Etablerade akter och debutanter konkurrerar på samma nivå.

Det har även varit ett mycket starkt år för kvinnliga artister som Lykke Li, Björk, Ane Brun och Anna Järvinen."

Av ovan 12 nominerade utses en vinnare av en internationell jury som sedan tillkännages vid By:Larm i Oslo, torsdagen den 16 februari 2012.

Den internationella juryn består av:

Rob Young – Författare till den nya boken Electric Eden, tidigare redaktör för The Wire, nu skribent för Uncut och The Wire.
Andres Lokko – en av Skandinaviens mest inflytelserika musikjournalister. Baserad i London. Skriver bl.a. för Svenska Dagbladet.
Laurence Bell – Ägare av Domino Records.
Jeannette Lee – Tidigare medlem av P.I.L. Ägare av Rough Trade Records med Geoff Travis. Manager för Pulp och Jarvis Cocker.
Mike Pickering – Tidigare anställd på Factory Records, nu A & R på Columbia Records UK.
Zach Kelly – frilansande musikjournalist och kritiker baserad i Washington D.C. Regelbunden medarbetare i Pitchfork.com och Paper Magazine.
Jonathan Galkin – grundare och ägare av DFA Records.

Lars Nylin

De 12 nominerade till Nordic Music Prize är nu presenterade. Fyra album, av totalt tolv från hela Norden, representerar Sverige och har chansen att ta hem priset som Nordens bästa album 2011. Vinnaren annonseras vid By:Larm i Oslo i februari.