28 november 2011

GRAMMIS Grammisgalan direktsänds av SVT

Efter ett par år utan tv-sändningar offentliggjordes det idag att Grammis 2012 på Kungliga Operan kommer att sändas av SVT tisdag 14 februari. Hela galan direktsänds på svt.se/PSL och senare på kvällen sänds prisgalan på SVT1. Värd för föreställningen är Ola Salo.

Senast grammisgalan sändas av SVT var i februari 1997, då galan arrangerades på Cirkus i Stockholm. I samband med att galan 1998 flyttade till Kungliga Tennishallen och öppnade upp dörrarna för allmänheten övertogs sändningsrättigheterna av TV4 som sände galan fram t.o.m. Grammis 2008 som arrangerades på Hovet i Stockholm i januari 2009 De senaste två åren har dock galan inte sänts av någon av tv-kanalerna.

– Vi är mycket glada att få sända årets Grammis, konstaterar Martin Österdahl, programbeställare på SVT.

– Sveriges Television och svenskt musikliv har en nära relation och många bra samarbeten. Att vara på plats när branschen firar årets prestationer känns självklart för oss.

Ola Salo, tidigare frontman i The Ark, gör på Grammis som galavärd.
– Det har alltid varit en hemlig dröm för mig att få leda en gala, berättar han. Grammis är för mig musikgalornas Rolls Royce så därför var det ett enkelt val när jag blev tillfrågad att leda årets gala. Det kommer bli en magisk afton.

– Ola Salo är en karismatisk och mångsidig artistisk kraft som vågar ta ut svängarna och vågar ta sig an utmaningar. Vi är så glada att han tackade ja till att leda Grammis, kommenterar Lisa Cronstedt, projektledare för Grammis på arrangerande IFPI Svenska Gruppen.

– Nu har vi ett lysande kreativt team. Ola skriver manus tillsammans med Andres Lokko och Hans Marklund står för koreografi och regi. Andres och Hans är båda rutinerade, men samtidigt så kreativa.

Årets Grammis produceras av HELENAOCHSOFIE, som även producerade fjolårets mycket lyckade gala på Kungliga Operan.

Claes Olson

Grammis 2011 / sändningstider:
Tisdag 14 februari 2012
svt.se/PSL från kl 17:00
SVT1 kl 22:00

Kategorierna / Grammis 2012
Årets album
Årets artist
Årets barnalbum
Årets internationella album
Årets dansband
Årets elektro/dans
Årets folkmusik/visa
Årets hederspris
Årets hiphop/soul
Årets hårdrock/metall
Årets jazz
Årets klassiska
Årets kompositör
Årets låt
Årets musikvideo
Årets nykomling
Årets pop
Årets producent
Årets rock
Årets svenska internationella framgång
Årets textförfattare