18 november 2011

4 SNABBA Jörgen Elofsson – listaktuell med både Björn Skifs och Kelly Clarkson

Den här veckan släpps Björn Skifs Break The Spell [33.3 / Roxy Recordings / Capitol / EMI] – det första albumet på Jörgen Elofssons nya skivbolag 33.3. Samtidigt är Elofsson aktuell som låtskrivare på bland annat Kelly Clarksons nya album Stronger, som klättrat högt i toppskiktet (andra plats) på den amerikanska Billboard-listan. MI bad den svenske maestron berätta om både sitt nya bolag, samarbetet med Skifs, Sharon Stone, sina stora internationella framgångar och framtiden.

Berätta hur du fick idén att starta skivbolaget 33.3 och förklara vad namnet på etiketten egentligen står för!
– Efter att de senaste åren mest ha jobbat i USA så kände jag för att göra någonting här hemma i Sverige. Jag snackade med ”Leffe” Käck på Roxy Recordings och tillsammans kom vi på att vi borde göra en platta med Björn Skifs!
– Bolaget är ett joint venture mellan mig och Roxy. Namnet 33.3 signalerar ju lite att det handlar om ”old school-musik” och jag kände verkligen att det skulle vara kul att arbeta med den typen av musik, som inte är så maskinell. Ibland blir man ju trött på att sitta och vrida på datorer hela tiden. Trött på att bara titta på en skärm…

Hur kom det sig att just Björn Skifs blev den första artisten på 33.3? Och hur kommer det sig egentligen att du har skrivit en låt åt honom tillsammans med Sharon Stone!?
– Jag träffade honom första gången när vi gjorde When You Tell The World You’re Mine, som han ju sjöng tillsammans med Agnes på Viktoria och Daniels bröllop förra sommaren. (Jörgen Elofsson skrev låten tillsammans med John Lundvik / reds.anm) Men han har egentligen funnits på något sätt i mitt musikliv hela tiden.
– Sedan valde jag att ta in Peter Nordahl som medproducent. Han kommer från musikersidan och kan skriva väldigt bra arrangemang. Vi arbetade tillsammans på ett album med Emilia de Poret för några år sedan.
– Jag tycker att Sharon Stone är en fantastisk textförfattare! Jag år middag med en manager i Nashville, som sa någonting i stil med att ”sist jag var på den här restaurangen så var det tillsammans med Sharon Stone” och så tipsade han mig om att ta kontakt med henne. Sedan klickade till direkt när vi träffades och jag tycker att hon har skrivit en kul text till Let’s Kiss på plattan.
– Nyligen var hon här i Sverige och arbetade med mig, så nu har vi skrivit en hel del ihop!

Har du idéer om några fler artister på etiketten och finns det några tankar på att lansera till exempel Skifs-plattan även internationellt?
– Jag tror absolut på den! Jag tänker ju ta med den och presentera plattan när jag träffar rätt folk. Men om det ska hända något som måste det nog hända ”organiskt”.
– Angående andra artister så har jag väl lite tankar och idéer… men jag vill inte avslöja någonting än. Dessutom ska ju ”Leffe” ha sitt att säga också!

Vilka andra artister har du skrivit för och samarbetat med den senaste tiden?
– Jag har bland annat skrivit för Jennifer Lopez och Kelly Clarkson. Låten What Doesn't Kill You (Stronger), som jag har varit med och skrivit till Kellys nya album blir hennes nästa singel. Sen så har jag faktiskt startat ett förlag tillsammans med en kille i L.A. som heter Robin Godfrey Cass samt våra svenska investerare Frank Bonn & Nouvago Capital. Förlaget heter Perfect Storm och har bland annat just den kommande singeln med Kelly Clarkson via vår amerikanska topline-tjej Ali Tamposi, alltså den låt som jag varit med och skrivit.
– Annars så har jag faktiskt varit ganska ledig sen vi blev klara med produktionen i USA i augusti. Jag känner att jag måste hämta hem lite kraft och få lite ny inspiration också. Jag har faktiskt inte varit så här ledig på tio-femton år!

Claes Olson