17 november 2011

STIM Bjuder Annie Lööf på studiebesök för att lära henne upphovsrätten

I en kommentar på Sveriges Radios hemsida inbjuder idag STIM:s vice vd Eva Modin näringsminister Annie Lööf, Centerns partiledare, till STIM ”för en grundläggande genomgång av upphovsrätten och hur den fungerar i praktiken”.

Under rubriken ”Välkommen till Stim, Annie Lööf” skriver Eva Modin följande:

Annie Lööf, du är varmt välkommen till Stim för en grundläggande genomgång av upphovsrätten och hur den fungerar i praktiken. Vi berättar gärna också om musikskaparnas uppdrag till Stim och hur vi arbetar med det. Det är inte okej att du ska behöva stå på två sidor samtidigt i denna fråga och vi vill därför hjälpa till med så mycket underlag som möjligt för att du ska kunna sätta ner foten i fildelningsfrågan.
Eva Modin, vice vd, STIM

Bakgrunden till debatten är ett öppet brev som 150 svenska låtskrivare skickat till regeringen för att be den reagera på näringsministerns uttalande i Aktuellt tidigare i höstas, då hon kandiderade till posten som ny ledare för Centerpartiet och sa att hon ville göra nedladdning "legalt för privat bruk".

I en intervju med Sveriges Radios reporter Andreas Lindahl, för programmet Mitt i Musiken, menade dock Annie Lööf igår att man har missuppfattat hennes uttalande och att hon har två olika uppfattningar. Som näringsminister står hon inte bakom sitt uttalande som centerledare.

I Mitt i Musiken uttalade sig Annie Lööf ordagrant så här:

– Alltså som näringsminister, för det är det de frågat mig om, och då måste jag svara som regeringen tycker och där har ju regeringen – och där ingår också centerpartiet – en väldigt tydlig uppfattning: det är kriminellt att ladda ner för privat bruk. Vi har infört IPRED-lagstiftningen som är ytterligare ett verktyg för branschen att just hantera den illegala nedladdningen.

– Det citatet som de använder i brevet det är ju direkt taget från vad centerpartiet har tyckt under flera, flera år nämligen att göra det möjligt att ladda ner för privat bruk. Som näringsminister svarar jag ju inte som Centerpartiets partiledare utan näringsminister som står bakom regeringen.

Så det du säger är att du har två åsikter: en som näringsminister och en som centerpartist?

– Ja, det är självklart så.

I rollen som näringsminister väljer alltså Lööf att gå emot sin egen uppfattning som centerledare. Frågan är ifall detta är ett lugnande besked.

Claes Olson

Länk:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=4805286