13 oktober 2011

v.41 Adele intar förstaplatsen efter 37 veckor på listan

Fredag 4 februari i år gjorde Adele entré på SverigeTopplistan med sitt andra album 21 [XL / Cosmos-Playground]. Då hölls hon tillbaka av Eldkvarn-samlingen Stans bästa band: 1971-2011 – De första 40 åren [EMI] som intog förstaplatsen på listan. Den här veckan – efter hela 37 veckor på listan – är det dock dags för den globalt mångmiljonsäljande engelska sångerskan att inta förstaplatsen även här. Lite längre ner på listan gör Lars Winnerbäck entré med en packe vinylalbum.

I Storbritannien har Adele 21 hittills i år sålts i över 3 miljoner exemplar samt toppat den brittiska albumlistan i fler veckor än någon kvinnlig soloartist tidigare. Även i USA är försäljningsframgångarna exceptionella och globalt uppskattas albumet ha sålt över 10 miljoner exemplar.

På den svenska singellistan stoltserar Adele den här veckan med tre titlar: Someone Like You på plats 3, Rolling In The Deep på plats 11 och Dylan-tolkningen Make You Feel My Love på plats 49.

Singelistan toppas även denna vecka av Den svenska björnstammen Vart jag mig i världen vänder [Goldenbest / Universal Music] före Maroon 5 feat. Chritina Aguilera Moves Like Jagger [A&M / Octone Records / Universal Music] på plats 2.

Högsta nykomling på albumlistan är Nitrodive Survival Of The Fittest [Rambo / Sony Music] på plats 14, men för de stora förändringarna på veckans albumlista svarar framför allt återvändare – och vinyl. Med vinylutgåvor av äldre titlar i sin backkatalog intar Lars Winnerbäck den här veckan sex av listans 15 högsta placeringar. Dessutom vänder hans dubbelt platinasäljande album Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen [Universal Music] från plats 37 och tar ett rejält kliv upp till plats 19.

En annan klättrare av rang är Deadman Take Up Your Mat And Walk [Rootsy / Warner Music] som med adderad turnéförsäljning den här veckan klättrar ändå från plats 58 till plats 18.

Claes Olson

Länk:
www.sverigetopplistan.se