4 oktober 2011

UTGIVNING The best of tidningen Schlager i bokform

Musikjournalisterna Håkan Lahger, Bengt Eriksson, Mats Lundgren och Thore Soneson startade musiktidningen Schlager hösten 1980. Sonesson och Bengt Eriksson har till boken Best of Schlager; när den svenska rockjournalistiken föddes [Reverb] gjort ett urval artiklar ur de första tre årens tidningar.

– Vi har skrivit ett förord där vi ger en tidsbild, ett Sverige av år 1980 i punkens svallvågor. Långt före Palme-mordet, före Irak-krig och klimat- och globaliseringseffekter. Idylliskt, knappast, en vitalt och fyllt av energi, säger Sonesson.

Boken innehåller texter av bl.a. Dotun Adebayo, Kristina Adolfsson, Bengt Eriksson, Håkan Lahger, Susanne Ljung, Mats Lundgren, Lars Nylin, Jens Peterson, Thore Soneson och Per Wirtén.

De skriver om artister som Abba, Bob Dylan, Ebba Grön, Jimmy Cliff, Kraftwerk, Peter Gabriel, Neil Young, Nico, Ratata, The Slits, Thomas Di Leva och många, många fler. (Att däremot inte Mats Lundgrens stora gävlereportage från 1981 – där undertecknad, tillsammans med just Di Leva, spelade en huvudroll – inte finns med, kan man faktiskt leva med…)

De återbrukade klassiska texterna har kompletterats med nyskrivna kommentarer. I förordet får man dessutom för första gången reda på exakt när, var och varför idén om att starta rocktidningen Schlager föddes… Boken innehåller dessutom ett efterord av Gunnar Bolin och en avslutande och återblickande text av Per Bjurman.

Claes Olson

Musikjournalisterna Håkan Lahger, Bengt Eriksson, Mats Lundgren och Thore Soneson startade musiktidningen Schlager hösten 1980. Sonesson och Bengt Eriksson har till boken Best of Schlager; när den svenska rockjournalistiken föddes [Reverb] gjort ett urval artiklar ur de första tre årens tidningar.

– Vi har skrivit ett förord där vi ger en tidsbild, ett Sverige av år 1980 i punkens svallvågor. Långt före Palme-mordet, före Irak-krig och klimat- och globaliseringseffekter. Idylliskt, knappast, en vitalt och fyllt av energi, säger Sonesson.

Boken innehåller texter av bl.a. Dotun Adebayo, Kristina Adolfsson, Bengt Eriksson, Håkan Lahger, Susanne Ljung, Mats Lundgren, Lars Nylin, Jens Peterson, Thore Soneson och Per Wirtén.

De skriver om artister som Abba, Bob Dylan, Ebba Grön, Jimmy Cliff, Kraftwerk, Peter Gabriel, Neil Young, Nico, Ratata, The Slits, Thomas Di Leva och många, många fler. (Att däremot inte Mats Lundgrens stora gävlereportage från 1981 – där undertecknad, tillsammans med just Di Leva, spelade en huvudroll – inte finns med, kan man faktiskt leva med…)

De återbrukade klassiska texterna har kompletterats med nyskrivna kommentarer. I förordet får man dessutom för första gången reda på exakt när, var och varför idén om att starta rocktidningen Schlager föddes… Boken innehåller dessutom ett efterord av Gunnar Bolin och en avslutande och återblickande text av Per Bjurman.

Claes Olson

En antologi med texter ur rocktidningen Schlager har kommit ut, drygt trettio år efter tidningens födelse. Förlaget Reverb i Göteborg släppte den under årets Bokmässa och nu finns den ute i bokhandlarna. Redaktörer är två av tidningens grundare; Thore Soneson och Bengt Eriksson.