15 september 2011

STIM Låtskrivare tjänar miljoner på sitt medlemskap

I sin tredje av årets fyra utbetalningar delar STIM den här veckan ut drygt 212 miljoner kronor till upphovsmän och musikförlag, bland annat i form av ersättning för musik som spelats i utlandet. Enligt STIM tjänar låtskrivarna totalt 7,5 miljoner kronor på att vara medlemmar i STIM istället för till exempel något av de amerikanska upphovsrättssällskapen.

Till skillnad från STIM:s motsvarigheter i övriga världen gör den svenska organisationen inte några avdrag för sina administrationskostnader på utlandspengarna. Hade däremot till exempel något av de amerikanska upphovsrättssällskapen fördelat de 212 miljonerna, så hade de enligt STIM dragit av 3,5 procent för sitt arbete, vilket motsvarar 7,5 miljoner kronor.

– Eftersom de sällskap varifrån pengarna kommer redan gjort ett avdrag för sin administration så tycker vi att det skulle vara orimligt att dra av administrationskostnader ytterligare en gång, kommenterar Fredrik Lomäng, fördelningschef på STIM. Men så har man tydligen inte resonerat i våra motsvarigheter i utlandet.

– Att STIM inte gör några avdrag från våra utlandspengar är förstås betydelsefullt, menar kompositören och STIM-medlemmen Thomas Lindahl.

– Generellt sett har det ekonomiska klimatet för oss som skriver musik skärpts, konstaterar Lindahl. Därför blir varje tillskott viktigt. De kompositörer som känner till detta, skulle nog inte överväga att gå med i en utländsk STIM-organisation.

Claes Olson