14 september 2011

4 SNABBA med Pelle Lidell i Idol-juryn

Musikindustrin känner Pelle Lidell som en av våra mest erfarna förläggare. Men nu blir han "Idol-Pelle" med TV-publiken. MI sökte honom för en 4 SNABBA men fick leta ett slag…

När säsongens Idol premiärsändes förra helgen sökte MI nye jurymedlemmen Pelle Lidell för en kommentar. Det visade sig inte helt enkelt, han var nämligen på konferens i USA med sin arbetsgivare Universal Music Publishing. Med detta besvarade han delvis en av våra frågor, den om hur han sköter sitt vardagsjobb under Idol-tiden. Svaret är ”som vanligt!

Med en bakgrund som punktrummis (bl.a. i Alien Beat) har Lidell i många år arbetat på musikförlag. Numera har han titeln European A&R Executive för Universal Music Publishing UK och International. Det innebär att han han jobbar med förlagets internationella kontakter gällande låtskrivare, samarbeten mellan låtskrivare, kontakter med producenter, pluggning av låtar, etc.

Hur gick det egentligen till när du fick uppdraget i Idol?

– Jag blev tillfrågad för fyra år sedan men tackade då nej. Men när jag den här gången blev tillfrågad av TV4 och Meter kändes jurykonstellationen intressant – jag tyckte att det fanns potential för riktig dynamik och dramatik vilket jag hoppades skulle resultera i bra urval av finalfält samt bra TV. Nu återstår det att se om svenska folket tycker det.

Hur såg du på Idol innan och vad har du velat ändra?

– Jag gillar Idol och har från och till följt serien genom åren, även den amerikanska serien. Jag tycker att programkonceptet håller bra – inga större förändringar behövs. Idol är originalet och har liv i sig. Pär och Cissi är två grymma tillskott som tillför Idol både humor och passion.

Vilken är den mest spännande Idol-artisten hittills och vad hoppas du att "din" säsong hittar för slags vinnare?

– Av de svenska håller jag Agnes och Amanda Jensen högst. De är båda duktiga artister med bevislig livslängd. I Australien är det utan tvekan Guy Sebastian och i USA Kelly Clarkson och Carrie Underwood som står ut mest. Jag hoppas att vinnaren utstrålar internationell potential, besitter intressant artistaura och en stor vilja att bli bäst. Har hittills blivit oerhört imponerad av de unga kvinnliga deltagarna. En hel ny generation är på väg. Tror att flera tävlande har potential i branschen oavsett hur de slutar i tävlingen.

Vem är Pelle Lidell och hur ser det ut med ditt vanliga jobb under idolperioden?

– Jag uppfattas nog som en ganska vanlig kille. Far till en tonårig tjej, lever lyckligt i ett ganska nytt förhållande med min ungdomskärlek som numera är KBT-psykolog. Jag gillar att träna kyokushin-karate samt att umgås med mina vänner. Är en passionerad musikfan som är lyckligt lottad eftersom jag har min hobby som yrke. Jag arbetar som vanligt under Idol-säsongen och det fungerar alldeles utmärkt.

Lars Nylin