8 september 2011

UTGIVNING Vad är musik? Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe har svaret

Liksom de tidigare böckerna i Vad är-serien erbjuds läsaren först ett kort svar och därefter ett längre och mer uttömmande svar på varje fråga. Enligt Pontus så var det inte alltid frågorna som kom först, utan snarare ett antal teman de var nyfikna på.

-Vi började med hundra ämnen som var angelägna för oss själva, som vi själva ville utforska och försöka förklara. En del var färdigformulerade som frågor, andra gånger kom frågan först när vi visste vad vi faktiskt kommit fram till, berättar han.

Både Pontus och Salem har i efterhand märkt att de själva ofta går tillbaka till boken för att stämma av och få svar på en del av sina egna frågor.

-Det var faktiskt väldigtgivande att få sammanfatta sin kunskap i ett ämne som man kan väldigt bra. Och skönt att få det på pränt, annars susar bara kunskaper runt i huvudet, men det här gav ett bra fågelperspektiv, säger Pontus.

Som en spinoff till arbetet med boken föddes också musikprojektet Earpony, där duon redan släppt låten Jag e frågan du e svaret. En låt där texten ursprungligen bygger på citat hämtade från boken.

Under hösten kommer de även att dyka upp på en del mer oväntade platser. Bland annat med en kortare föreställning på Dramaten, som blir en vidareutveckling av boken.

-Där ska vi försöka hitta ännu ett perspektiv med hjälp av skådespelare och livemusiker. Då kan vi ta upp saker som vi inte kunde skriva i boken, som är svåra att fästa på papper men när man hör det så händer det något hos lyssnaren, avslutar Pontus de Wolfe.

Lars Nylin

Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe lärde känna varandra redan på gymnasietiden och har sedan dess spelat mycket musik ihop. Nu har de tillsammans gjort boken Vad är musik och 100 andra jätteviktiga frågor. Boken är en titel i en konceptserie som tagits fram bl.a. av konstnären Ernst Billgren.

-Med ett så stort ämne behöver man ett riktigt brett perspektiv och Salem och jag kompletterar varandra bra. Vi har diskuterat oss fram till texterna hela vägen, och det har fungerat utmärkt, säger Pontus de Wolfe.

-Med ett så stort ämne behöver man ett riktigt brett perspektiv och Salem och jag kompletterar varandra bra. Vi har diskuterat oss fram till texterna hela vägen, och det har fungerat utmärkt, säger Pontus de Wolfe.

Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe lärde känna varandra redan på gymnasietiden och har sedan dess spelat mycket musik ihop. Nu har de tillsammans gjort boken Vad är musik och 100 andra jätteviktiga frågor. Boken är en titel i en konceptserie som tagits fram bl.a. av konstnären Ernst Billgren.

-Med ett så stort ämne behöver man ett riktigt brett perspektiv och Salem och jag kompletterar varandra bra. Vi har diskuterat oss fram till texterna hela vägen, och det har fungerat utmärkt, säger Pontus de Wolfe.

-Med ett så stort ämne behöver man ett riktigt brett perspektiv och Salem och jag kompletterar varandra bra. Vi har diskuterat oss fram till texterna hela vägen, och det har fungerat utmärkt, säger Pontus de Wolfe.

Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe