1 september 2011

Matrona: Musik av barn och unga – för barn och unga

Trion Hampus Kivimäe, Cisela Björklund och Mikael Herrström ligger bakom det nya skivbolaget Matrona. Skivbolaget har tillkommit på grund av en brist på liknande plattformar för Sveriges unga musiker och kommer ge ut ”musik av barn och unga – för barn och unga efter deras egna behov, utan förutbestämda tävlingsmallar eller ramar”.

Cisela Björklund var tidigare ansvarig för musiken på Gammafon, där hon låg bakom bakom flera prisbelönade barnskivor och försäljningsframgångar. Mikael Herrström är mest känd som producent och har de senaste två decennier producerat över 100 album med olika artister. Hampus Kivimäe har totalt tio års branscherfarenhet från bl.a sina uppdrag som Synch & Marketing Manager på Sony/ATV Music Publishing och som manager på WIFE.

– Vi har länge sett en brist inom svenskt musikliv, konstaterar Cisela Björklund, mikael herrström och Hampus Kivimäe i ett gemensamt uttalande. Barn och unga är stora konsumenter av musik, men är idag i första hand hänvisade till utröstningsunderhållning om dom vill hitta artister och musikaliska förebilder i sin egen ålder. Detta vill vi ändra på!

– Vi tycker att det saknas en plattform där ungas talang tas till vara på ett respektfullt och seriöst sätt. Vi tycker att det är dags för den svenska musikvärlden att tillhandahålla en kreativ och utvecklande frizon för unga musiker där dom kan växa på sina egna villkor. Matrona är ett steg i den riktningen!

I det nya skivbolagets manifest står följande:

Matrona är en skivetikett som ger ut musik av barn och unga – för barn och unga. Bortom tävlan och utröstning, baserat på egna villkor och egen talang.
Matrona vill vara med och skapa den saknade scen som är de ungas egen.
Vi ser ett glapp mellan ung musik och snabbsåld underhållning – och framförallt mellan ung musik och unga lyssnare. Det är ur detta glapp Matrona uppstår.
Vi tror det finns en enorm sprängkraft där ute som bara väntar på att få detonera. I samarbete med några av branschens främsta vad gäller skivdistribution och turnéarrangemang tänker vi därför tillhandahålla tändvirke.

Matrona distribueras i Sverige av EMI Music. Först ut på bolagets etikett är rockabillybandet Sixten and The Cupcakes från Alingsås, ett band vars medlemmar har en medelålder på 14 år.

Claes Olson