25 augusti 2011

POLAR MUSIC PRIZE Högre status och det mest omfattande programmet hittills

Efter två decennier är Polar Music Prize – instiftat 1991 på initiativ av Stikkan Anderson – mer etablerat än tidigare. I takt med att pristagarlistan fyllts på med tunga internationella namn från såväl flera olika världsdelar som musikstilar och genrer har prisets status ökats. En rad olika programinslag och kringarrangemang förgyller årets gala.

Den centrala höjdpunkten i årets Polar Music Prize Week nästa vecka är förstås själva prisceremonin för Patti Smith och Kronos Quartet på Stockholms konserthus. Redan igår startade dock Polarveckan med en stora fotoutställning i Kungsträdgården.

Måndag eftermiddag arrangeras Polar Music Talks på Nalen. Jan Gradvall intervjuar Patti Smith och Camilla Lundberg samtalar med Kronos Quartet.

Tisdag kl. 9-14 är det Polar Music Sessions med flera paneldebatter och seminarier på Nalen. På eftermiddagen delas priset ut av Konung Carl XVI på den tv-sända konserthusgalan (TV4) och senare på kvällen – efter pristagarnas middag på Vinterträdgården, Grand Hotel och Riche’s Polar Music Prize Dinner Party är det officiell efterfest på Café Opera.

Onsdag eftermiddag signerar Patti Smith böcker och skivor på NK och på kvällen avslutas Polarveckan med hennes konsert på Stockholm Konserthus – den scen där hon 3 oktober 1976 gjorde sitt första framträdande i Sverige.

Claes Olson