25 augusti 2011

Live At Heart – årets upplaga dubbelt så stor som premiäråret

På initiativ av eldsjälen Anders Damberg på skivbutiken Najz Prajz i Örebro arrangerades i samarbete med arrangörsföreningen ScentT – Scen i T-län – förra året den första upplagan av musikfestivalen Live At Heart i Örebro. Med inspiration från det stora musikeventet South By Southwest i Austin, Texas gjorde hundratalet artister och band över 150 konserter på olika scener runt om i stan. Till årets andra upplaga är programmet mer än dubbelt så stort.

Årets Live At Heart arrangeras 15-17 september. Hittills är över 170 band klara, men programmet fortsätter hela tiden att växa och så sent som för bara ett par dagar sedan tillkom ytterligare scener på ett par krogar i stan. Totalt planerar arrangörerna att genomföra sådär 350 konserter.
– Här är det full rulle! konstaterar Anders Damberg, när MI får tag på honom i Najz Prajz-butiken.

För bara ett par månader sedan såg det annorlunda ut. Efter en ständigt sjunkande försäljningskurva var en uppgiven Damberg i våras inställd på att slänga in handduken för gott och stänga butiken. Efter att Najz Prajz-stängningen uppmärksammats i media började dock kunderna strömma tillbaka in i butiken och med stöd från de svenska skivbolagen är verksamheten nu igång igen – fast under lite andra former.

– Lite längre fram i höst kommer jag att stänga butiken på Drottninggatan och flytta verksamheten till en ny lokal, där jag och ScenT:s rockmusikkonsulent Johannes Nilsson har vårt festivalkontor för Live At Heart, berättar Damberg.

I årets Live At Heart-program återfinns flera internationella artister och band. Ett besök på årets danska Spot-festivalen resulterade i bokningen av halvdussinet akter från Danmark. Lika många kommer från vårt närmaste grannland i väst och liksom i fjol finns det även ett antal amerikanska namn med i programmet.

Utöver de nya krogscener som har tillkommit kommer det även att arrangeras festivalkonserter i såväl Sankt Nikolai kyrka som i ett par privata trädgårdar i stan, bl.a på initiativ av Millencollin-medlemmen Fredrik Larsson. Idén till dessa trädgårdsfester kommer från en spelning med den amerikanske sångaren Otis Gibbs, som Anders Damberg med kort varsel ordnade ett improviserat garden party med i somras.

Bland artister och band på Live At Heart 15-17 september kan nämnas samt Agent Side Grinder, Annika Fehling, Christoffer Skoug, Baron Bane, Ida Long, Esbjörn Hazelius, Sebastian Wijk, Landstrom, Richard Lindgren, Views, engelska Rita Lynch, norska El Cuero och de återuppståndna progglegenderna Elda Med Höns.

Utöver själva konserterna omfattar årets Live At Heart även ett seminarieprogram i samarbete med Uppsala Universitet. Dessutom kommer Musiksverige och Sponsrings- och Eventföreningen att presentera en rapport om musik- och eventbranschernas kompetensbehov och framtidssyn.

Redan andra året verkar Live At Heart ha goda förutsättningar att – med inspiration från South By Southwest i Austin, Texas – bli den vitala showcase-festival och mötesplats för svensk musikbransch som Anders Damberg presenterade planerna på ifjol.

Claes Olson