18 augusti 2011

POPKOMM Stor blågul närvaro i Berlin

Inte mindre än tolv svenska akter kommer att stå på scenen under årets Popkomm-mässa i Berlin. I samarbete mellan den svenska ambassaden och Export Music Sweden arrangeras det på öppningsdagen en svensk mottagning i den gemensamma nordiska montern i mässhallen på Tempelhof. På plats finns såväl ambassadör Staffan Carlsson som Sveriges handelsminister Ewa Björling, som inleder hela mässan med ett öppningsanförande.

I år är det svenska uppslutning på musikmässan Popkomm i Berlin starkare än på länge. Handelsminister Ewa Björlings närvaro kommer att slå an den blågula tonen redan på öppningsdagen, då den svenska mottagningen på mässan arrangeras.

Redan klockan 13.30 intar This Is Head – den första av årets svenska showcase-akter – scenen. Bandet spelar på Maschinenhaus scen i Kulturbrauerei på Schönhauser Allee under vinjetten Nemis – New Music In Sweden, som presenteras av Studiefrämjandet i samarbete med Malmö-klubben Kick-Start och Export Music Sweden.

Detta är första gången som Nemis arrangeras utomlands och enligt planerna är det ingen engångsföreteelse.

– Vi har länge haft planer på att låta de av våra band och artister som kommit allra längst i sin utveckling få chansen att visa upp sig även internationellt, säger Marcus Pehrsson på Studiefrämjandet. Nu har vi äntligen hittat ett samarbete som känns klockrent för det här, och banden vi nu presenterar står redan i startgroparna för att få åka iväg och visa vad de går för.

– Särskilt kul är det att kunna erbjuda bandet State of Grace detta. De är mer än välförtjänta av den här chansen efter att ha tagit hem bucklan i Rockkarusellen 2011 där fler än 600 artister deltog.

Utöver This Is Head och State Of Grace medverkar även Dolly Daggers, You Say France And I Whistle och Tantrum To Blind i Nemis-programmet.

På Nordic Night på Kesselhaus samma kväll framträder Tove Styrke. På Nordic By Nature på Magnet & Comet spelar Ikons, Markus Price och Edda Magnusson. I Popkomms eget showcase-program (arrangerat i samarbete med Sonicbids) framträder onsdag eftermiddag Alibi Tom.

Svenska Corroded spelar torsdag kväll på Wild At Heart och på lördageftermiddagen framträder Firefox AK på stora Berlin Festival på Tempelhof.

Liksom ifjol är årets Popkomm en del av Berlin Music Week som genomförs 7-11 september. Själva Popkomm pågår onsdag-fredag 7-9 september.

Claes Olson