18 augusti 2011

Årets svenska Django d’Or-nomneringar

Den svenska grenen av det prestigefyllda internationella jazzpris Django d’Or – instiftat till minne av den franske gitarristen Django Reinhardt – har presenterats. Klart är att Per Henrik Wallin postumt tilldelas utmärkelsen Legend Of Jazz.

Django d’Or-priset har på initiativ av Dag Häggqvist delats ut i Sverige sedan 1998 – då Bobo Stenson, Putte Wickman och Lars Gullin segrade i omröstningarna i de tre kategorierna Contemporary Star of Jazz, Master of Jazz och Legend of Jazz. Idag bygger organisationen av Svenska Django d’Or på Gazell Records AB – med bl.a Dag Häggqvist – i samarbete med Jazzens Museum och Django Reinhardt-sällskapet under beskydd av Franska Ambassaden i Sverige.

Årets nominerade i kategorin Master of Jazz – till en väl etablerad jazzartist – är Nils Landgren, Bengt Berger och Rune Gustafsson. De nominerade i Contemporary Star of Jazz är Lars Jansson, Rigmor Gustafsson och Peter Asplund. I klassen Legend of Jazz tilldelas priset postumt Per Henrik Wallin.

Årets jury har bestått av 17 jazzexperter från hela landet och representerande flera olika sektorer av genren.

Priset kommer att delas ut vid ett särskilt evenemang senare i höst.

Claes Olson