4 juli 2011

MUSIKPOLITIK Musikbranschen intar Almedalen

Den här veckan samlas ett flertal av Sveriges viktigaste politiker och tyngsta beslutsfattare i Visby för Almedalsveckan. Totalt hålls i år 1 400 arrangemang i centrala Visby 3-10 juli. Musikbranschens företrädare finns givetvis på plats och presenterar seminarier och event i regi av såväl paraplyorganisationen Musiksverige som bl.a IFPI, SMFF, SKAP, FST, Creators Network, Musikalliansen, Musikcentrum, Statens Musikverk och Kulturrådet.

Idag, måndag arrangerar Creators Network/Musiksverige både ett seminarium och en installation i Tonsättarnas Hus i Visby. På seminariet En låt ger 110 jobb förklarar sångerskan och låtskrivaren Sofia Talvik hur låtskrivandet går till och vilka som är inblandade i produktionen och distributionen av musik. Dessutom ger civilekonomen och författaren Tobias Nielsén en beskriving av hur kulturekonomi fungerar.

I samband med seminariet på Tonsättarnas hus presenteras även installationen Vad betyder svensk musik för dig? där besökarna kan lyssna på låtar och samtidigt få fakta kring svensk musik samt se en film där ett antal starka karaktärer berättar om sitt högst personliga förhållande till de låtar som finns i hörlurarna. Installationen är öppen 4-7 juli.

På tisdag arrangerar SKAP ett seminarium om yttrandefrihet och upphovsrätt i Tonsättarnas hus i Visby. Rubriken är: Står upphovsrätten i vägen för yttrandefriheten? Eller kan upphovsrätten snarare vara en garant för det fria ordet?.

Den kvinnliga iranska rapparen Ghogha, som av den iranska regimen betraktas som kriminell och därför söker asyl i Sverige, samtalar med SKAP:s ordförande Alfons Karabuda och berättar om sina erfarenheter. Sedan följer en idédiskussion om upphovsrättens relation till yttrandefrihet. Alfons Karabuda leder en panel bestående av Jan Rosén (professor i civilrätt), Kerstin Brunnberg (ordförande i Statens kulturråd) Mansour Hosseini (producent på Riksteatern) och Andreas Ekström (journalist).

”I debatten beskrivs ofta upphovsrättens relation som ett hot mot yttrandefrihet. Samtidigt fungerar upphovsrätten som en garant för individen att dennes konstnärliga arbete inte utsätts för oönskad exploatering eller förvanskning. Är dessa rättigheter oförenliga? Eller gynnar de tvärtom varandra? Och vem har tolkningsföreträde när dessa frågor ska besvaras?”

Tillsammans arrangerar FST, SKAP, Musikalliansen och Musikcentrum hela veckan konserter, workshops och andra evenemang under flaggen New Music Xperience i Tonsättarnas Hus. Framträder gör den gotländska trion Pascal, Syntjuntan, Pascal, there are no more four seasons (som gjort ny musik av Vivaldis verk), Amazonas, Midaircondo och Trio Ek/Janson/Svensdotter.

På Biograf Borgen i Visby arrangerar IFPI Svenska Gruppen, Svenska Förläggareföreningen, Svenska Musikförläggareföreningen, Filmfolket, Sweden On Line Video och Dataspelsbranschen på onsdag gemensamt seminariet Morgondagens internet – Vilda västern eller samarbete?
Med Per Strömbäck som moderator diskuterar Maria Fredenslund (advokat och representant för RettighedsAlliancen) och Johan Axhamn (doktorand immaterialrätt Stockholms universitet) bl.a mellanhändernas ansvar på internet. Dessutom presenteras ett nytt danskt lagförslag och temat är att visa hur samarbetet mellan rättighetshavare och bredbandsbolagen (ISP) har tagit form i Danmark.

Även Statens Kulturråd finns på plats i Almedalen.

– Kulturrådet finns i Almedalen för att föra kulturens talan och för att berätta om hur viktigt det är att kulturen både finns med och får ta plats överallt i samhället, säger Kennet Johansson, generaldirektör för Kulturrådet.
– Vi vill låta en rad människor, med olika inriktning, erfarenhet och kompetens, fundera kring kulturens betydelse i skiftande sammanhang.

Kulturrådet arrangerar ett tiotal seminarier på Gotlands Museum i Visby 6-7 juli. Marianne Lindberg De Geer, Carl Johan De Geer, Kristina Kappelin, Lasse Berg, Nasim Aghili, Ulrika Knutson, Thomas Anderberg, Carl Otto Werkelid, Inga-Britt Ahlenius, Kerstin Brunnberg, Stina Oscarsson, Kennet Johansson, Ingrid Elam och andra diskuterar bl.a under rubriker som Kultur av hög kvalitet – vad är det?, Måste kulturen vara nyttig? och Hur gör vi kulturen tillgänglig?. Språkets betydelse för kulturen, brist på kulturpolitik och yttrandefrihet samt lek och hälsa är andra frågor som tas upp.

– Almedalen verkar ha större fokus på kultur än någonsin, konstarerar Per Strömbäck, redaktör på Netopia. Det kryllar av seminarier om kultur och/eller internet. Netopia vill förstås inte vara sämre, så vi är inblandade i tre arrangemang, samtliga i Biografen Borgen på Hästgatan 24 vid Österport onsdag 6 juli.

Utöver det ovan redan nämnda seminariet Morgondagens internet – Vilda västern eller samarbete? så medverkar Per Strömbäck även som moderator för seminariet Stark framtidstro – digitala innehållstjänster på frammarsch (en panel om innehållstjänster på internet med fokus på e-boken) samt som debattör i seminariet Makten och pengarna på internet – är det innehåll eller teknik som styr?.
Samtliga tre seminarier webbsänds via www.netopia.se.

Claes Olson

Länk:
www.netopia.se