2 juni 2011

v.22 Mauro åter etta

Med albumet Musik för nyskilda [EMI] intar Mauro Scocco den här veckan den svenska försäljningslistans förstaplats för första gången på 15 år. Lady Gaga Born This Way [Universal Music] petas mer till andraplats och Veronica Maggio Satan i gatan [Universal Music] till plats tre. Ytterligare tre svenska artister och gör entré på albumlistans topp 10. Sahara Hotnights Sahara Hotnights [Universal Music] på plats 5, Donnez Den enda sommaren [Columbia / Sony Music] på plats 6 och The Moniker Maktub [Warner Music] på plats 9.

Mauro Scoccos senaste etta på den svenska försäljningslistan var hösten 1996, då albumet Godmorgon Sverige [Diesel Music] toppade listan – vilket även föregångaren 28 grader i skuggan [Diesel Music] gjorde 1994, liksom den självbetitlade solodebuten Mauro Scocco [Record Station] 1988. På debutalbumet låg bl.a megahiten Sarah, som tillsammans med Om du var min [Diesel Music] 1992 är Mauro Scoccos två svenska singelettor till dags dato. Som en av medlemmarna i Ratata toppade Mauro Scooc för övrigt albumlistan även 1987, med albumet Mellan dröm och verklighet [Record Station].

Samtliga tre högst placerade titlar på albumlistan intar den här veckan även medaljplatserna 1-2-3 på den totala försäljningslistan. Samlingslistans etta Eurovision Song Contest Düsseldorf 2011 [Roxy Recordings / Nordisk Film] är just nu Sveriges fjärde mest säljande album.

Även utanför albumlistans topp 10 gör svenska nykomlingar på listan hög entré. Det progressiva hårdrockbandet Gösta Berling Saga Glue Works [Cunieform / Sound Pollution] debuterar på plats 17. Death-metalbandet Arch Enemy återvänder efter några års tystnad på skivfronten med albumet Khaos Legions [Century Media / EMI] till Sverigetopplistans 25:e plats. På plats 28 gör Patrik Isaksson 6 [Roxy Recordings / Nordisk Film] entré.

Singellistan toppas även denna vecka av Erc Amarillo Om sanningen ska fram [EMI] före Veronica Maggio Jag kommer [Universal Music]. Enda nykomlingar är Timbuktu Resten av ditt liv [EMI] på plats 47 och Adele Someone Like You [XL / Cosmos-Playground Music] på plats 57.

På samlingslistan gör Rix FM Festival 2011 [EVA / Universal Music] entré på andraplats. Samlingen är dessutom det totalt sett femte mest köpta albumet i Sverige just nu.

Claes Olson

Länk:
Sverigetopplistan