17 maj 2011

EUROVISION SONG CONTEST Saade trea – men svensk vinnare!

Eric Saade ledde finalen av Eurovision Song Contest i paus. Till sist blev det en stark tredje plats för låten Popular. Men några svenskar höll hela vägen. Låtskrivarna bakom Azerbajdzjans vinnare är svenska.

Vinnaren Running Scared med duon Ell och Nikki är ett verk av trion Stefan Örn (Razor Boy Publishing), Sandra Bjurman med engelsmannen Iain James Farguharson. Dessa var även inblandade i förra årets vinnare från den unga nationen som bara deltog för fjärde gången. Stefan Örn är även medlem i Kalmar-gruppen Apollo Drive som albumdebuterade 2010.

I torsdags utannonserades Eric Saades Popular – skriven av Fredrik Kempe – sist av de finalister som kom från semifinal två. Men finalisterna presenterades slumpvis och det avslöjades efter finalen att Saade faktiskt vann sin semifinal.
Det stödet hade han länge även i finalen. När hälften av de 43 länderna hade gett sina röster toppade han tävlingen. Mot slutet låg han tvåa men passerades i sista stund av Italien.

Azerbajdzjans vinst innebär att nästa års final kommer att arrangeras i Baku.

Lars Nylin