12 maj 2011

EMI ger ut Pink Floyds katalog i flera olika format

Why Pink Floyd…? är samlingsnamnet på ett omfattande utgivningsprogram med Pink Floyd-material. Med början i september kommer EMI att släppa såväl tidigare outgiven musik som samlarboxar och remastringar av Pink Floyds samtliga studioalbum.

Det för ett par år sedan Polarpris-belönade engelska bandet Pink Floyd förnyade nyligen sitt kontrakt med EMI Music, för vilka man gav ut sin första skiva för redan 1967. Den omfattande releaseplan som lanseras 26 september i höst omfattar både cd, dvd, blu-ray, SACD och ett flertal digitala format samt iPhone-appar. Produktionerna innehåller unikt arkivmaterial som har sammanställts för flera olika mediaformat.

Utgivningsprogrammet Why Pink Floyd…? omfattar såväl som deluxe-boxar – med alternativa tagningar, tidigare outgivna inspelningar, restaurerade konsertfilmer (bl.a en liveinspelning av The Dark Side Of The Moon-konserten på Wembley 1974) som en ny Best Of-samling på enkel-cd.

Samtliga studioalbum har remastrats och tre specialutgåvor med klassiska Pink Floyd-album har utökats med bonusskivor med relaterat innehåll från respektive skivprojekt. Serien omfattar även boxar med cd, dvd, blu-ray och memorabilia.

– Det här är ett unikt samarbete mellan EMI och en av världens mest kreativa och inflytelserika grupper genom tiderna, menar Roger Faxon, CEO för EMI Group. Vi har arbetat tillsammans i över ett år med de kommande releaserna, som inkorporerar alla de element som gjort Pink Floyd till en av de mest inspirerande artisterna i den moderna musikhistorien.

Why Pink Floyd?’ Därför att deras musik saknar motstycke. De nya releaserna kommer att ge fansen möjlighet att återupptäcka gruppens fantastiska produktion som visar att artistisk kvalitet aldrig blir omodern.

26 september inleds programmet med ett par utökade versioner av albumet The Dark Side Of The Moon, dels i en 6CD/DVD Deluxe Box och en 2CD Special Edition, samt en exklusiv samlarutgåva av albumet på vinyl och flera olika digitala format. Samtidigt släpps 14 digitalt remastrade studioalbum med Pink Floyd såväl som separata enkel-CD som i en samlingsbox.

26 september lanseras även en digital plan med användarvänligt innehåll vilket möjliggör för fansen att skapa sina egna bidrag till gruppens musik, plus iPhone-appar som ger en fördjupad inblick i Pink Floyds inspelningar.

7 november 2011 släpps albumet Wish You Were Here i en 5CD/DVD Deluxe Box och en 2CD Special Edition. Båda utgåvorna innehåller bonusmaterial från gruppens konserter på Wembley 1974, med bl.a. en 20 minuter lång version av Shine On You Crazy Diamond och en version av Wish You Were Here med den franske jazzviolinisten Stephane Grappelli. En exklusiv samlarutgåva av albumet släpps på vinyl, liksom flera digitala format av albumet. En 5.1-version av Wish You Were Here (mixad av James Guthrie) ges samtidigt ut av independentbolaget Acoustic Sounds.

7 november släpps dessutom även den nya samlingen A Foot In The Door – The Best Of Pink Floyd, med gruppens mest kända låtar på enkel-CD.

27 februari 2012 återutges The Wall, det dubbelalbum Roger Waters just nu turnerar med (och som uppfördes på Globen i förra veckan). The Wall har sålts i över 25 miljoner exemplar. Nu släpps albumet i en 7CD/DVD Deluxe Box, en 3CD Special Edition, en exklusiv vinylutgåva och flera digitala utgåvor.

Pink Floyds formgivare Storm Thorgerson har utformat all visuell design, vilket bl.a inkluderar nya CD-häften, nytt artwork till boxarna och menyer till dvd-releaserna. Fotografen Jill Furmanovsky har sammanställt böcker med aldrig tidigare visade bilder, Pink Floyds medarbetare James Guthrie och Andy Jackson har ansvarat för den digitala remastringen och bandets filmarkivist Lana Topham har ansvarat för restaureringen av ett flertal filmer, som ges ut i boxarna till The Dark Side Of The Moon och Wish You Were Here.

Till dags dato har Pink Floyd totalt sålt över 200 miljoner skivor.

Claes Olson