28 april 2011

Nyinstiftade Sir George Martin Award till Christoffer Lundquist

Det nyinstiftade musikpriset Sir George Martin Music Award har utsett Christoffer Lundquist till första pristagare. Priset på 100 000 kronor sponsras av Sparbanken Öresund och kommer att delas ut på en gala på Palladium i Malmö på måndag 2 maj.

2010 utsågs Sir George Martin till Hedersdoktor vid Musikhögskolan i Malmö tillhörande den konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet. I samband med hans besök i maj samma år instiftades det nya skånska musikpriset till Sir George Martins ära.

Sir George Martin Music Award kan utdelas till den som anses ha verkat i hans anda som producent, kompositör, arrangör, dirigent eller musiker. Pristagaren ska vara en (eller flera) fysiska personer bosatta i Skåne och/eller ha utfört sin gärning i Skåne.

”Med en strävan efter musikalisk perfektion och värme så har Christoffer
Lundquist gjort Vollsjö till ett skånskt Abbey Road!”, heter det i styrelsens motivering.

– När jag var fyra år hörde jag The Beatles musik för första gången och ungefär samtidigt fick jag en bandspelare med en stor, röd inspelningsknapp av mina föräldrar. Efter detta fanns ingen återvändo för mig. Att jag nu 37 år senare får ett pris som bär Sir George Martins namn med motiveringen att jag har arbetat i hans anda känns näst intill osannolikt eftersom jag i hela mitt liv har sett upp till och inspirerats av hans gärning. Det är med oerhört stor tacksamhet och ödmjukhet jag mottagit beskedet att jag har tilldelats Sir George Martin Music Award, kommenterar Christoffer Lundquist.

– When I was his age I was in the middle of producing Sgt. Pepper for The Beatles, but nobody took any notice of me until much later. I wish to cheer him with his success and wish him well for his future! hälsar Sir George Martin.

George Martin är mest känd som producent åt The Beatles. Han har dessutom själv aktivt jobbat som kompositör, arrangör, dirigent och musiker och bl.a skrivit och producerat musik till flera James Bond-filmer.

George Martin har flera anknytningar till Sverige. Här har han bl.a drivit ett dotterbolag till egna AIR London Ltd, turnerat med Malmö Symfoniorkester och på flera sätt engagerat sig för studenterna vid Musikhögskolan i Malmö och Lunds universitet.

Christoffer Lundquist inledde i början av nittiotalet sin karriär som medlem i Brainpool. De senaste åren har han bl.a varit medproducent på allt som Per Gessle, Son Of A Plumber och Roxette har gjort de senaste nio åren och just nu är han även aktuell som medproducent och musiker på kanadensiskan Wendy McNeills kommande album For The Wolf, A Good Meal.

Som producent, tekniker, arrangör och musiker i sin studio Aerosol Grey Machine har Christoffer Lundquist genom åren medverkat på över hundra album. I mars släpptes hans första soloalbum Through The Window [Metronome / Warner Music].

Styrelsen för Sir George Martin Music Award utgörs av Sverker Svensson (prefekt vid Musikhögskolan i Malmö), Staffan Storm (biträdande prefekt vid Musikhögskolan), Stefan ’’Julius? Malmström (Julius AB), Martin Martinsson (Musik i Syd), Lisa Wall (Sveriges Radio), Miriam Aïda (artist), Magnus Månsson (Sparbanken Öresund) och Staffan Olander (Olander Music & IT AB, representant för Sir George Martin).

Sir George Martin Music Award kommer i framtiden årligen att delas ut i maj.

Claes Olson