19 april 2011

THE GREAT ESCAPE Svenska deltagandet spikat

Åtta svenska artister finns med på den engelska ”showcasefestivalen” The Great Escape i Brighton i maj. Mest händer det kring Niki & The Dove (bilden) som just skrivit avtal med amerikanska Sub pop.

The Great Escape har sedan starten 2006 utvecklat sig till en av de största mötesplatserna för showcases i musikbranschen. 15 000 åskådare ser mer än 300 artister på 30 scener under tre dagar, i år är datumen 12-14 maj.

Det svenska deltagandet består av Niki & The Dove, Little Dragon, The Radio Dept., Royal Republic, The Sounds, Thus:Owl, The Sounds of Arrow och The Deer Tracks.

Av dessa hander det just nu mest kring duon Niki & The Dove. Malin Dahlströmn och Gustaf Karlöv släppte 2010 singeln DJ, Easae My Mind via engelska Moshi Moshi och blev hyllade ibland annat NME och Sunday Times. Niki & The Dove – som samarbetar med Company Ten – har nu släppt uppföljaren Mother Protect och följer upp medverkan på The Great Escape med att åka till Liverpool Sound City, som pågår 19-21 maj. Niki & The Dove har dessutom nyligen blivit kontrakterade till den legendariska amerikanska etiketten Sub pop.

Lars Nylin