13 april 2011

4 SNABBA Kajsa Grytt

I veckan gjorde Kajsa Grytt från Tant Strul comeback som soloartist med albumet En kvinna under påverkan, producerat av Jari Haapalainen. Samtidigt släpps hennes självbiografi Boken om mig själv av Norstedts. Idag besvarar hon Musikindustrins 4 SNABBA. Foto: Knotan

Många recensenter verkar tycka sig se och höra alldeles för lite av dig alldeles för sällan och så dyker du plötsligt upp som från ingenstans med både en ny skiva, en självbiografi, spelningar och intervjuer i flera olika tidningar på en och samma gång. Hur kommer det sig?
– Jag har ju hållit på och spelat live hela tiden. Spelar ensam med elgitarren runt i landet. Den här skivan har jag haft planer om att göra tillsammans med Jari sen innan Brott & Straff-plattan.
– Idén var en sprudlande och nervig "refräng-skiva”, där de långa berättande texterna inte var ett fokus. Den krävde en ordentlig budget eftersom vi ville spela in med ett bra band i en analog studio med bra mickar. Inte lätt att få loss budget för Kajsa Grytt som trots bra recensioner aldrig spelas i radio!
– Till slut fick jag ett erbjudande om förskott för att skriva en bok och fick även loss inspelningspengar med releasen av boken som lockbete. 2010 sa jag upp mig från mitt deltidsjobb och fick tid att slutföra hela kalaset. Härligt!

Vad känns viktigast och "mest Kajsa Grytt" just nu. Boken eller nya skivan? Författaren eller rockartisten?
– Boken handlar ju bland annat om mitt musikliv och är som sagt en självbiografi. Ett äkta författarskap diktar väl ändå egna historier. Det är musiker/artist jag är i mitt hjärta.

Förra helgen såg jag dig göra en magisk soloversion av låten Nånting värmer mig på en av minneskonserterna till Totta Näslund – en låt du specialskrev till hans album Duetterna för tio år sedan. Varför skriver du inte mer även till andra artister?
– Jag har ju fullt upp med att skriva till mig själv, men om jag får en beställning sätter jag igång med ivriga strängar. Älskar beställningsjobb.

Tant Strul har ju återförenats vid ett par tillfällen sedan bandet upplöstes för drygt 25 år sedan och härom året turnerade du med Aunt Fuzz i bl.a USA. Finns det några planer på något nytt äventyr med något av banden eller är det helt och hållet artisten och författaren Kajsa Grytt – solo – som gäller nu? Hur ser dina närmaste planer ut?
– Ja, det är bara jag nu. Vill få ut så mycket som möjligt ur dessa releaser och även låta mig inspireras till ytterliggare musik och kanske ord. Tant Strul-tjejerna är fortfarande mina närmaste vänner men vi jobbar alla med våra egna projekt nu. Inga planer på samarbeten är igång.

Claes Olson