Svaret från Filter i sin helhet:
"Torsdag 24 mars, dagen innan Filter #19 nådde tidningskioskerna, skickade föreningen Sami ut ett pressmeddelande med rubriken: »Allvarliga faktafel och obalanserad beskrivning – Filter och journalisten Olle Niklasson bortser från viktiga fakta i artikel om Sami.« Efter en, får man förmoda, lusläsning av artikelns nästan 40 000 tecken motiveras angreppet där punktvis. Vi bemöter nu punkterna i tur och ordning.
Sami: I artikeln påstås felaktigt att rättighetshavarna de senaste tio åren fått dela på mellan 100 och 150 Mkr per år. Rätt är att under åren 2000-2006 låg utbetalningarna på mellan 40 och 60 Mkr. Sedan 2006 har de ökat markant, mellan 2007 och 2010 ligger de på mellan 74 Mkr och 100 Mkr.?
Filter: Siffrorna i detta inledande, och för artikeln inte särskilt centrala, stycke hämtades från Samis egna årsredovisningar och posten »Fördelade medel«. Fel av oss. De summorna anger inte, vilket man kan förledas att tro, vad som delas ut till rättighetshavarna utan utbetalningarna plus Samis administrationskostnader och andra utgifter i verksamheten. Som Sami påpekar är summorna alltså markant lägre när föreningen väl har skurit emellan. Eftersom punkten är otydlig och kan leda till att man tolkar den som vi gjorde kommer den framöver att omformuleras på förslag från Samis ledning och styrelse. Vi noterar också att ingen av de tre Samirepresentanter som fick läsa texten inför publiceringen ens själva upptäckte skillnaden.
Sami: I artikeln påstås det att Nalenpalatset (rätt namn: Nationalpalatset) belånades med 15 Mkr årligen 2000-2004. Rätt är att belåningen ökade med i snitt 9,5 Mkr per år under denna period.
Filter: Totalt handlade det om en belåning på 54,1 MKr uppdelat på följande år: 2000, 14 225 000 kr; 2001, 19 680 000 kr; 2002, 10 000 000 kr; 2003 ingen belåning; och 2004 10 100 000 kronor. I texten skrev vi 10-15 Mkr årligen, för att underlätta för läsaren. Vi överlåter åt den som läser dessa rader att avgöra huruvida den förenklingen utgör ett grovt faktafel eller inte.
Sami: Felaktigt påstås att SAMI kräver tillbaka pengar från Göteborgs kommunala fastighetsbolag. Rätt är att det är Storan Evenemang & Konferens AB som kräver tillbaka felaktigt inbetald hyra.
Filter: Precis som vi i texten kallade Nalen för Nalen (och inte Nationalpalatset) brydde vi oss inte om att redogöra för att det råkade vara ett av Samis dotterbolag som krävde pengar i just det här fallet, av läsbarhetsskäl. Vi förutsatte att de få som har anledning att bry sig om distinktionen kände till den ändå, vilket Sami härmed har bevisat.
Sami: Att SAMI sedan Hans Lindström fick sparken försökt att dölja fakta – tvärtom har SAMI kontinuerligt informerat de anslutna om de felaktigheter som gjordes av den sparkade VD:n.
Filter: Vi hittar inte formuleringen »försökt dölja fakta« någonstans i texten. Däremot tar den upp ett antal konkreta fall som visar hur komprometterande fakta har undertryckts, fördröjts och slutligen begravts i och med förlikningen med den förre VD:n. Vi noterar att Sami inte har något att invända mot någon av alla dessa beskrivningar.
Sami: I artikeln påstås bland annat att man på SAMI:s kontor köpt papperskorgar som kostade 8 000 kr styck. Påståendet har inte någon som helst förankring i verkligheten.
Filter: Vi fick uppgiften från en källa som var med när Sami flyttade från Mosebacke till Döbelnsgatan. Sami bidrar inte med några uppgifter överhuvudtaget.
Sami: Att det rått en bitter fiendskap mellan förbunden sedan SYMF bröt sig ur Musikerförbundet. Enligt SAMI:s styrelseordförande Jan Granvik pågick striden fram till 2006, men upphörde efter att VD:n fått sparken. Något som Jan Granvik också påpekat för Olle Niklasson.
Filter: Uttrycket »bitter fiendskap« förekommer i den del av texten som handlar om situationen fram till dess att Hans Lindström fick sparken 2006.
Sammantaget får vi alltså ta på oss att vi har tillskrivit Sami en överdriven generositet gentemot rättighetshavarna. På den punkten kommer vi att införa en rättelse i nästa nummer av Filter. Därmed återstår frågan vad Sami vill uppnå med sitt pressmeddelande. Den som känner sig utpekad utan att ha något att dölja brukar kunna leverera relevanta upplysningar till sitt försvar. För övriga är det en välkänd metod att försöka skrämmas med högt tonläge, samt försöka dribbla bort från sakfrågan med ovidkommande detaljer. Ett underliggande tema i texten var den utbredda känslan bland Sveriges artister att föreningens ledning – eller åtminstone delar av den – satte sitt eget välbefinnande framför de rättighetshavare man är satt att företräda. Var Samis syfte att motsäga den, konstaterar vi att man med sitt senaste agerande snarare har lett den i bevis. Det tråkiga i det här fallet är att vi under arbetets gång hade stor hjälp av ett antal Samirepresentanter, även inom dagens ledning, som drevs av en uppenbar vilja att tvärtom dra fram den här historien i ljuset.
Olle Niklasson, Erik Almqvist – Filter"