17 mars 2011

Live At Heart för andra året i Örebro 16-17 september

När Anders Damberg på skivbutiken Najz Prajz i Örebro förra året initierade musikfestivalen Live At Heart i Örebro stack han inte under stol med att målsättningen på sikt är att skapa en lokal svensk motsvarighet till den stora festivalen och showcase-mässan South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas. Årets Live At Heart arrangeras 16-17 september.

– I år har vi planerat in Live At Heart så att vi inte kolliderar i kalendern med PopKomm i Berlin, berättar Anders Damberg, som ligger bakom arrangemanget i samarbete med studieförbundens arrangörsförening Scen i T-län: SceniT.

Liksom i fjol arbetar även Johannes Nilsson, rockmusikkonsulent på studieförbundens paraplyorganisation SceniT, med festivalprogrammet. Under två intensiva dygn kommer mer än etthundra olika akter att avlösa varandra på redan befintliga scener på klubbar, pubar, hotell, barer, festvåningar och andra scener runt om i centrala Örebro. Spelningarna börjar samtidigt på alla scener, varje heltimme. Krogarna, som står för huvudparten av scenerna, ansvarar själva praktiskt för sina framträdanden.

– En av de saker som var så kul i höstas var att krögarna var så positiva, berättar Anders Damberg. De gjorde i princip vågen allihop!

Live At Heart rymmer flera olika genrer och intresset för att medverka är stort. När man första veckan i mars öppnade hemsidan för intresseanmälningar från artister och band dröjde det bara några dagar innan över 100 namn stod på listan. I höstas gav 114 artister och band totalt 156 konserter.

– I år kommer vi att växa ytterligare. I samarbete med musikaffärerna i stan kommer det samma helg att arrangeras en stor musik- och gitarrmässa. Dessutom kommer Folkets Bio att arrangera en filmfestival med musikdokumentärer och konsertfilmer på Bio Roxy.

Enligt programförklaringen är visionen att inom några år ”etablera Live at Heart som en naturlig mötesplats i Sverige och Skandinavien för musiker, musikbransch och musikälskare”. Efter det lyckade premiäråret och de nu presenterade planerna för höstens arrangemang verkar man faktiskt ha kommit en bit på vägen i riktning mot det uppsatta målet.

Den här veckan befinner sig Anders Damberg och Johannes Nilsson på SXSW i Austin, Texas för att hämta inspiration. I egen regi arrangerade man i tisdags ett Unofficial Scandinavian SXSW Welcome Party på Mike’s Pub på 7th Street.
På scenen stod den amerikanska artisten Wink Keziah. Blir hans nästa spelning ”på svensk mark” Live At Heart i september?

Claes Olson