15 mars 2011

NYLIN Håll i Hatt(en), Digitaliseringsrådet är här

Grattis Spotify, som nu har en miljon betalande kunder” skrev i förra veckan IT-minister Anna-Karin Hatt på Twitter. Men den som tolkar detta som att ministern ser musiken som en avgörande del av det svenska IT-samhället har nog tyvärr fel.

Hatt, centerpartist och även biträdande näringsminister i Fredrik Reinfeldts regering, har just presenterat ett sällskap om 26 experter, Digitaliseringsrådet. Detta ska vara hennes bollplank när Sverige enligt Hatts målsättning ska bli ”världens mest digitala samhälle.”

I samlingen finns inte en enda representant för musiken, en verksamhet som många av oss ser som en central del i det digitala innehållet. Men man ska kanske inte vara helt överraskad över just musikens frånvaro. I rådet, som är en fortsättning på visonen ”Digital agenda för Sverige”, finns över huvud taget inga representanter för kulturskapare och utövare av digitalt konstnärligt innehåll; litteratur, konst, journalistik, tv, design, etc.

När Hatt på nämnda Twitter får kritik för detta sanslösa faktum svarar hon att kulturskaparna representeras av Anders Sjöman på filmtjänsten Voddler.

Jag tror säkert att Sjöman, som representerar 2500 filmer på Voddler – och därtill är son till filmregissören Vilgot Sjöman – i någon mån kan tala för kulturen. Men jag blir nyfiken (grön) över hur Sjöman solokvist ska kunna stå för samtliga svenska kreatörers aspekter i ett sammanhang med 24 teknokrater, nätliberaler och adminstratörer. Jag kan förstå att en ovetande kulturminister Lena Liljeroth Adelsson föreföll en aning frustrerad och förvånad när hon häromveckan upplystes om sakernas tillstånd.

Hatt hade däremot plats för en representant för Juliagruppen, Karin Ajaxon. Föreningen Juliagruppen innebär bl.a. flera grundare av The Pirate Bay och Piratbyrån.

Digitaliseringsrådet hade sitt första möte i går måndag. Det är med viss bävan jag inväntar rapporter om vad som avhandlades.

Lars Nylin