10 mars 2011

Årets nomineringar till Jazzkatten klara

I samband med Swedish Jazz Celebration om två veckor delar Sveriges Radio P2 ut priset Jazzkatten. Nu presenteras de nominerade i de fem priskategorierna Årets musiker, Årets grupp, Årets nykomling, Årets kompositör respektive Årets guldkatt.

Den 24-26 mars är det dags för Swedish Jazz Celebration. Festivalen – som i år firar tioårsjubileum och arrangeras i Luleå – samlar och speglar den svenska jazzscenen. I år kopplas också Swedish Jazz Celebration ihop med EU-projektet Music on Top vilket attraherar artister och publik från hela Norden.

I samband med Swedish Jazz Celebration delar Sveriges Radio P2 ut Jazzkatten. Totalt fem statyetter tillägnas aktörer som på olika sätt gjort det gångna jazzåret unikt. Priskategorierna är Årets musiker, Årets grupp, Årets nykomling, Årets kompositör och Årets guldkatt.

Vinnarna får en glasstatyett i form av en kattass formgiven av Halvard Börgesson Skeie och Benjamin Slotteröy. Sveriges Radio P2 direktsänder prisutdelningen den 24 mars kl. 19:30, även med intervjuer och livespelningar med vinnare och nominerade.

– Trots att jazzen i sig inte är någon stor genre är den bred och vi i juryn tycker det är slående vilken fantastisk kvalitet som präglar den svenska scenen, inte minst den unga jazzen, säger Marie Vesterholm, Jazzkattens juryordförande och Jazzradions chef på Sveriges Radio P2.

Följande musiker är nominerade till 2011 års Jazzkatter:

Årets musiker

Jon Fält
Fabian Kallerdahl
Lina Nyberg

Årets grupp

Elin Larsson Group
Nils Landgren Funk Unit
Oddjob

Årets nykomling

Nils Janson
Sarah Riedel
Naoko Sakata

Årets kompositör

Joakim Milder
Cecilia Persson
Ann-Sofi Söderqvist

Guldkatten

Jan Allan
Bengt Berger
Bengt Arne Wallin

Lars Nylin