3 februari 2011

v. 5 Samlade Eldkvarn toppar

Nu händer det saker på albumlistan. Av fyra nykomlingar på topp 10 regerar veteranerna Eldkvarn. Jubilaren Jussi Björling är ett annat hett namn med patina. Men veckans bästsäljare totalt sett finns ännu en gång på samlingslistan.

Sedan julhandeln har det varit viss stiltje på listorna. Men denna vecka händer det saker. På albumlistans topp 10 finns fyra starka nykomlingar, även om bara en av dem är nykomling i alla bemärkelser.

I topp ståtar nu Eldkvarn med samlingen Bästa bandet i stan 1970-2011: de första 40 åren [EMI/EMI]. Plura Jonsson med bar överkropp övertrumfar precis den betydligt yngre brittiskan Adele. Med 21 [XL/Playground/Cosmos] placerar hon sig som nummer 2. Lisa Miskovsky startar som nummer 4 med den Björn Yttling-producerade Violent Sky [Columbia/Sony] medan Lustans Lakejer med Elixir [Stranded/Universal] når sin näst bästa placering någonsin. Bara 1980-talets Lustavision har nått högre med en plats 5.

Mer nytt svenskt på listan: på plats 22 lägger sig I ljuset av Cornelis [Metronome/Warner] med norrmannen Hans-Erik Dyvik Husby medan skåningen Sebastian Wijk är nummer 32 med debuten Down Below [Little Wonder Records/Universal].

Singellistan är däremot cementerad för stunden. Först på plats 34 finns den högsta nykomlingen i form av Ellie Goulding med Your Song [Polydor/Universal].

På samlingslistan får Så mycket bättre vika ner sig efter ett antal veckor i topp. När Absolute Acoustic [Eva/EMI] tar över i topp innebär det samtidigt att listorna får en ny totaletta.

De två klassiska listorna har två dominanter. På den ”vanliga” listan finns nu sex titlar med den Sverigeaktuelle Steve Reich. På midprice-listan märks Jussi Björling-jubiléet när Anniversary 1911-1960 [Naxos Historical/Naxos] åter toppar listan och står för 50 % av den totala försäljningen.

Lars Nylin